Ranní check: Američany unavují politické boje. Do jakých akcí investovat v době nejistoty?

Dobré ráno! Je 36. den roku, svátek má Dobromila. V tento den v roce 62 zemětřesení a výbuch sopky zničily většinu slavných Pompejí.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

Investice 2024: Do jakých akcií se vyplatí vložit peníze v době geopolitického napětí a AI

Říká se, že ekonomické prognózy slouží zejména k tomu, aby astrologové působili o něco důvěryhodněji. Pohled na úspěšnost loňských predikcí dodává tomuto nepříliš lichotivému bonmotu váhu. Místo nejočekávanější recese v historii expandovala americká ekonomika ve třetím kvartálu tempem 5,2 procenta. Index S&P 500 navzdory tvrdé utahovací kampani Fedu nedávno pokořil historické maximum. Dopadnou výhledy pro letošek lépe?

Republikáni i demokraté jdou na krev. Američtí voliči jsou z nich však stále více znechuceni

V předpovědích možného vzplanutí nových světových konfliktů figuruje letos poměrně vysoko i jedna zvláštní hrozba: riziko občanské války ve Spojených státech. Komentátoři mají obavy, že prezidentský volební boj ještě umocní napětí v americké společnosti, posílí nedůvěru v systém a instituce a podnítí politicky motivované násilí. Obě hlavní strany se v posledních letech zradikalizovaly a snaží se sbírat body ostrými útoky na druhý tábor. Odborníci však upozorňují i na to, že společnost není až tak rozdělená, jak by se mohlo zdát z výroků nejhlasitějších republikánských i demokratických politiků. Jejich voliči však už začínají být z věčných bojů unavení.

✅ Jaroslav Bukovský: Jak prodělat na akciích ČEZ 27 procent a poté se zahojit na Erste

Ne, psát o pražské burze není faux pas. Nikoli, obrat „pražská burza“ není oxymoron. Ne, zdaleka není pravda, že by pražskou burzu tvořily prakticky jen akcie ČEZ. I když, docela často to tak všechno může působit. Objemy obchodů na burze jsou každopádně zhruba poloviční než před dekádou a poslední dva roky obchodní aktivita stále klesá. Velkou rybu pro velké hráče pražské burze stále nikdo z poradců ne a ne přihrát a i přes nesporný úspěch trhu Start není celkový obrázek burzovní Prahy zdaleka tak sexy, jak si jej před lety investoři vysnívali. Přesto Praha dokáže vydělat.       

✅ Co bude s ČEZ? Nikdo netuší a nikomu to nevadí. Kartou se čtyřmi bloky si vláda kupuje čas

Sestava hostů nedělních Otázek Václava Moravce v České televizi spolu s nedávnými událostmi – rozhodnutím Ústavního soudu o snížené valorizaci penzí, situací kolem ČEZ nebo nákupem sítě benzínek Robin Oil – přímo slibovala vypjatou debatu plnou osobních útoků a řečnických špiček. Jenže něco se zaseklo. Od ministra financí Zbyňka Stanjury a jeho dvou předchůdců, Aleny Schillerové a Miroslava Kalouska, jsme se dozvěděli leda tak to, že v případě tendru na dostavbu Dukovan nechce nikdo nic říkat a všichni jsou rádi, že nemusí.

Stane se dnes: 

  • Ministersto školství bude jednat o případném prodloužení termínu pro podávání přihlášek na střední školy.
  • Na žádost opozice se koná schůze maďarského parlamentu kvůli ratifikaci žádosti Švédska o vstup do NATO.
  • Pokračuje stávka pilotů „dovolenkových“ aerolinek Discover, dceřiné společnosti německé Lufthansy.
  • McDonald's oznámí výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí loňského roku.