Investice 2024: Do jakých akcií se vyplatí vložit peníze v době geopolitického napětí a AI

Investice v roce 2024: Do jakých akcií se vyplatí vložit peníze v době geopolitického napětí a rozvoje AI

Investice v roce 2024: Do jakých akcií se vyplatí vložit peníze v době geopolitického napětí a rozvoje AI Zdroj: Grafika e15

Článek ze speciálu
Jak se zajistit na stáří?

Říká se, že ekonomické prognózy slouží zejména k tomu, aby astrologové působili o něco důvěryhodněji. Pohled na úspěšnost loňských predikcí dodává tomuto nepříliš lichotivému bonmotu váhu. Místo nejočekávanější recese v historii expandovala americká ekonomika ve třetím kvartálu tempem 5,2 procenta. Index S&P 500 navzdory tvrdé utahovací kampani Fedu nedávno pokořil historické maximum. Dopadnou výhledy pro letošek lépe?

V prvních měsících roku 2023 se investoři až obsesivně zaměřovali na hrozbu nehody ve finančním systému. Ten byl dlouhodobě závislý na nulových úrocích a injekcích likvidity. Agresivní cyklus zvedání sazeb hlavních centrálních bank vyvolal znepokojení, že se v peněžní soustavě dříve či později něco rozbije. Tyto obavy se málem naplnily, když v březnu spektakulárně zkolabovala Silicon Valley Bank (SVB). Nicméně kaskáda doprovodných bankrotů se neuskutečnila. Investoři brzy pochopili, že pád SVB představoval izolovaný incident způsobený katastrofálním selháním risk managementu uvnitř banky. Po zbytek roku se finanční systém ukázal jako imunní vůči šokům.

SPECIÁL: Jak se zajistit na stáří?

Připravili jsme pro vás sérii prémiových článků, jak si zařídit bezstarostný důchod, ať už je vám dvacet nebo padesát. Pokud ještě nepatříte do e15 komunity, staňte se jejím členem a odemkněte si přístup k exkluzivnímu obsahu, jak investovat a spořit na stáří a čeho se při cestě k nezávislosti vyvarovat.

VŠECHNY ČLÁNKY, KTERÉ JSOU SOUČÁSTÍ TÉMATU, NAJDETE ZDE

Grafika do speciálu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!