Jaroslav Bukovský: Jak prodělat na akciích ČEZ 27 procent a poté se zahojit na Erste

Pražská burza možná není globální pojem, ale vydělat dokáže

Pražská burza možná není globální pojem, ale vydělat dokáže Zdroj: e15 / grafika

Ne, psát o pražské burze není faux pas. Nikoli, obrat „pražská burza“ není oxymoron. Ne, zdaleka není pravda, že by pražskou burzu tvořily prakticky jen akcie ČEZ. I když, docela často to tak všechno může působit. Objemy obchodů na burze jsou každopádně zhruba poloviční než před dekádou a poslední dva roky obchodní aktivita stále klesá. Velkou rybu pro velké hráče pražské burze stále nikdo z poradců ne a ne přihrát a i přes nesporný úspěch trhu Start není celkový obrázek burzovní Prahy zdaleka tak sexy, jak si jej před lety investoři vysnívali. Přesto Praha dokáže vydělat. Za poslední rok něco přes devět procent. Dobře, to je polovina výkonu Wall Street. Ale co čekat, když menu na domácím trhu nevypadá zrovna jako druhé Sillicon Valley, ale připomíná spíš starou krabici od bot plnou fotek rodičů z mládí. 

Když jsme si v úvodu pracně vyjasnili východiska, můžeme se směle pustit do vyhlídek pražské burzy, nebo alespoň jejího gró: zmiňovaných akcií ČEZ a tria akcií tuzemských bank. Z pohledu objemu peněz, které se denně protočí pražskou burzou, totiž zbytek domácí nabídky prakticky nestojí za zmínku.

SPECIÁL: Jak se zajistit na stáří?

Připravili jsme pro vás sérii prémiových článků, jak si zařídit bezstarostný důchod, ať už je vám dvacet nebo padesát. Pokud ještě nepatříte do e15 komunity, staňte se jejím členem a odemkněte si přístup k exkluzivnímu obsahu, jak investovat a spořit na stáří a čeho se při cestě k nezávislosti vyvarovat.

VŠECHNY ČLÁNKY, KTERÉ JSOU SOUČÁSTÍ TÉMATU, NAJDETE ZDE

Grafika do speciálu

Vzali jsme nejnovější dostupná investiční doporučení pro čtyři klíčové akcie na domácím trhu a položili si nelehkou otázku: kolik tyto akcie dokážou vydělat do roka a do dne. Zvláště v Česku, kde se klíčové akciové tituly potácí pod nahodilými výroky politiků, je odpověď vpravdě tvrdý oříšek. Začněme rovnou tím největším rébusem současné pražské burzy, polostátní společností ČEZ.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!