Ranní check: Avast dostal rekordní pokutu, Tesla bude propouštět, ruský hliník mizí z burz

Ředitelství společnosti Avast

Ředitelství společnosti Avast Zdroj: Avast

Dobré ráno! Je 107. den roku, svátek má Irena. V tento den v roce 1991 se Škoda Auto spojila s německou automobilkou Volkswagen.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

✅ Íránské rakety dopadly i na bitcoin. Cenu sice jen škrábly, kazí ale pohádku o digitálním zlatu

Cena největší kryptoměny se oklepává z nejprudšího propadu za poslední rok, který způsobil víkendový íránský raketový útok na Izrael. Vývoj kurzu bitcoinu nicméně naznačil, kam by zamířil v případě vypuknutí další rozsáhlé války na Blízkém východě nebo jinde.

✅ Stavba kolejí na Václavském náměstí začne v červnu. Tramvaje vyjedou za tři roky

Výstavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce.  Řekl to technický ředitel dopravního podniku (DPP) Jan Šurovský.

✅ Ruský hliník se odstěhoval ze západních burz. EU se zákazem stále otálí

Ceny hliníku, mědi a niklu se prudce rozhoupaly poté, co Washington a Londýn zakázaly na konci minulého týdne burzám s kovy přijímat tyto suroviny ruského původu. K tomu uvalily embargo na jejich dovoz do Spojených států a Británie. Nerostné velmoci nezbývá než prodávat svou produkci v Šanghaji, a stát se tak ještě závislejší na Číně. Evropští výrobci hliníku mezitím tlačí k zákazu ruského importu i sedmadvacítku.

✅ Tesla propustí desetinu lidí, Muskova firma reaguje na špatné výsledky

Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá zredukovat svou globální pracovní sílu o více než deset procent, což znamená zrušení minimálně 14 tisíc pracovních míst. Informoval o tom server Electrek s odvoláním na interní e-mailovou zprávu, kterou v automobilce rozeslal její šéf Elon Musk.

✅ Z nuly na osmnáct miliard za tři měsíce. Velcí hráči posílají na trh balíky nových bondů

Superbezpečné bondy určené pro rozjezd nové banky, známé firmy pravidelně emitující balíky dluhopisů bez záruky, či dokonce nabídka dluhopisů chystaných na projekt, který ještě není ani na papíře. Až tak kontrastní investiční pel mel nabídl primárně českým drobným investorům první kvartál na scéně velkých domácích firemních dluhopisů. Emitenti se přitom ani náhodou nedrželi zkrátka

Stane se dnes:

  • V Bruselu se má uskutečnit další demonstrace zemědělců
  • Americké banky Morgan Stanley a Bank of America zveřejní výsledky hospodaření za první čtvrtletí
  • Společnost Aures Holdings, která provozuje síť autocenter AAA Auto a Mototechna, představí hospodářské výsledky v prvním letošním kvartálu