Ranní check: Baudiš investuje do zdravotnické péče, Škoda Group dodá vlaky do Uzbekistánu

Zakladatel Avastu Pavel Baudiš investuje do zdravotnické péče.

Zakladatel Avastu Pavel Baudiš investuje do zdravotnické péče. Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 285. den roku, svátek má Marcel. V tento den v roce 1990 provedla Státní banka československá devalvaci koruny tím, že stanovila její kurz vůči americkému dolaru v poměru 1:24. Toto opatření bývá pokládáno za začátek ekonomické reformy v Československu.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Na černých listinách západních penzijních fondů a bank je Sev.en i EPH

Velcí investoři, jako jsou například penzijní fondy, se ve svých portfoliích nejčastěji vyhýbají cenným papírům firem, jejichž podnikání nějakým způsobem negativně dopadá na životní prostředí a způsobuje klimatické změny. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovaly evropské neziskové organizace. V nemilosti finančních institucí jsou pak také společnosti, které vyrábějí zbraně, cigarety či porušují lidská práva. V databázi, která zahrnuje přes čtyři tisíce firem, figurují i české podnikatelské skupiny.

Zakladatel Avastu Baudiš staví sanatorium pro závislé

Hlavní tváře Avastu pokračují v investicích do zdravotnické péče. Přede dvěma lety ohlásil záměr vybudovat dětský hospic dlouholetý šéf Avastu Ondřej Vlček, nyní se k němu přidává i spoluzakladatel této softwarové společnosti Pavel Baudiš, který staví odvykací léčebnu. Zdravotnické zařízení, jež dosud unikalo pozornosti médií, vyjde na nižší stovky milionů korun.

 Škoda Group dodá do Uzbekistánu třicet elektrických vlaků

Škoda Group, výrobce vozidel pro veřejnou dopravu, dodá do Uzbekistánu třicet elektrických vlaků za 320 milionů eur, téměř 7,9 miliardy korun. Rekordní kontrakt ve středu podepsalo v Plzni vedení strojíren s uzbeckým premiérem Abdullou Aripovem. Podle přítomného ministra dopravy Martina Kupky (ODS) jde o největší zakázku, kterou kdy česká společnost v Uzbekistánu získala. Výroba vozů začne příští rok.

Směr, Hlas a SNS se dohodly na nové slovenské vládě. Premiérem bude Fico

Směr-Sociální demokracie (Směr-SD), Hlas-SD a Slovenská národní strana (SNS) se dohodly, že vytvoří novou slovenskou vládu. Předseda Směru Robert Fico by se měl stát premiérem, šéf Hlasu Peter Pellegrini předsedou parlamentu. Hlas obsadí sedm ministerstev, Směr šest a SNS tři. Fico označil memorandum za „předzvěst a základ“ příští koaliční dohody a přislíbil rychlé vytvoření kabinetu tak, aby na summitu Evropské unie 26. a 27. října už Slovensko zastupoval předseda nové vlády.

Stane se dnes: 

  • Německý svaz provozovatelů zásobníků plynu a vodíku INES zveřejní výhled zásobování země plynem pro nadcházející zimu. 
  • Americká letecká společnost Delta Air Lines oznámí výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí svého finančního roku.
  • Výbory Evropského parlamentu zveřejní jména trojice finalistů letošní Sacharovovy ceny za svobodu myšlení. Mezi navrženými kandidáty je i americký miliardář Elon Musk.