Směr, Hlas a SNS se dohodly na nové slovenské vládě. Premiérem bude Fico

Vítěz voleb Robert Fico má sestavení vlády na dosah

Vítěz voleb Robert Fico má sestavení vlády na dosah Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Směr-Sociální demokracie (Směr-SD), Hlas-SD a Slovenská národní strana (SNS) se dohodly, že vytvoří novou slovenskou vládu. Předseda Směru Robert Fico by se měl stát premiérem, šéf Hlasu Peter Pellegrini předsedou parlamentu. Hlas obsadí sedm ministerstev, Směr šest a SNS tři.

Fico označil memorandum za „předzvěst a základ“ příští koaliční dohody a přislíbil rychlé vytvoření kabinetu tak, aby na summitu Evropské unie 26. a 27. října už Slovensko zastupoval předseda nové vlády. Fico přislíbil, že pokud získá důvěru jako předseda nové vlády, postará se o to, aby životní úroveň na Slovensku stoupla.

Pellegrini, postoj jehož strany Hlas-SD byl po volbách pro vznik nové vlády klíčový, zdůraznil, že ve volbách rozhodli voliči - a ti rozhodli, aby vládu vedl Robert Fico. Pellegrini také ujistil, že nová vláda nezmění zahraniční orientaci Slovenska jako členské země EU a NATO, což slibuje i memorandum.

Fico prohlásil, že vládnout chce demokraticky, s respektem i k názorům, s nimiž nesouhlasí. Za prioritu příští vlády označil boj proti nelegální migraci. „Chceme návrat k tradicím, k tomu, co je normální, při plném respektování rozmanitosti života,“ řekl.

Pellegrini vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovou ke spolupráci a ke svolání ustavující schůze nového parlamentu v termínu, o který ji předáci vznikající nové vládní koalice požádají.

Hlas-SD po volbách původně nevylučoval ani možnost spojení s dvěma liberálními stranami a s konzervativním Křesťanskodemokratickým hnutím (KDH). O složení vlády bez Směru-SD usilovalo liberální hnutí Progresivní Slovensko (PS), které ve volbách skončilo na druhém místě před třetím Hlasem-SD a které Pellegrinimu nabídlo i funkci premiéra. Slovenští analytici ale už po vyhlášení výsledku voleb označovali vytvoření vlády stranami Směr-SD, Hlas-SD a SNS za nejpravděpodobnější povolební vývoj.

Někteří politici z Hlasu-SD, Směru-SD a SNS byli společně s jednou další stranou u moci už v letech 2016 až 2020, kdy nynější čelní představitelé Hlasu-SD ještě působili ve Směru-SD. Pellegrini a další desítka poslanců Směru-SD vystoupili z Ficovy strany před třemi lety a následně založili vlastní politické uskupení.

Novou koalici budou spojovat kšefty a korupce, míní opozice

Novou slovenskou „koalici temna“ budou spojovat kšefty a korupce, a ne memorandum, zareagovala liberální strana Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka na předběžnou úmluvu o nové vládě. Podle předsedy liberálního hnutí Progresivní Slovensko Michala Šimečky nebude plánovaná koalice tak silná, jak by se mohlo nyní zdát.

„Dohoda o rozdělení rajonů pro kradení bere zřetel na realitu dnešních dnů. Rozkrádání, pronásledování menšin či ohrožení orientace naší zahraniční politiky budou pro tuto vládu typickým rysem,“ uvedl Sulík, kterého citovala slovenská média.

Šimečka doplnil, že Pellegriniho vehnaly do Ficovy náruče společné obavy z vyšetřování přehmatů minulosti. Progresivní Slovensko ve volbách obsadilo druhou příčku za Ficovým Směrem-SD. „Tato vláda není tak silná, jak by se zdálo. Nemají ani stabilní většinu. Pokud bude opozice disciplinovaná, dá se udělat mnoho, abychom vládě ztrpčili život,“ poznamenal Šimečka a poukázal na možnost svolávat mimořádné schůze parlamentu či předkládat ústavní stížnosti.