Ranní check: Ceny nemovitostí strmě padají, Švédsko chce stavět reaktory

Švédové chtějí víc jaderných elektráren. Ilustrační foto.

Švédové chtějí víc jaderných elektráren. Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je třináctý den roku, svátek má Edita. V tento den se v roce 1997 narodil kanadský hokejista Connor McDavid.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Nové reaktory chce stavět i Švédsko. Budoucnost jádra v Evropě však zůstává nejistá

Švédská středopravá vláda premiéra Ulfa Kristerssona, která úřaduje od loňského října, je přesvědčena, že země potřebuje více jaderných elektráren. Nastává tak zásadní obrat v energetické politice severského království, jehož předchozí vlády v posledních dvanácti letech jádro odmítaly. Kristersson věří, že příklon k jádru pomůže srazit vysoké ceny elektřiny, zvýší energetickou bezpečnost země a usnadní i zelenou transformaci průmyslu. Opozice i někteří experti však jeho záměr kritizují.

Ceny nemovitostí ve světě strmě padají. Česku se trend vyhýbá. Zatím

V řadě světových zemí prudce klesá poptávka po nákupu nemovitostí. Například v Německu se trh s rezidenčními realitami loni meziročně propadl o 74 procent. Vyplývá to ze zprávy, kterou tento týden zveřejnila francouzská banka BNP Paribas. Příčinou tohoto vývoje jsou prý rostoucí úrokové sazby, oslabující ekonomika a rekordně vysoká inflace.

Tvůrci české kryptopeněženky profitují z pádu FTX, mění šéfa a chystají se na růst bitcoinu

Kolaps burzy FTX má výrazné dopady nejen na cenu bitcoinu, ale i na hospodaření řady dalších firem z byznysu kolem kryptoměn. V něm hraje světově významnou úlohu i pražská firma SatoshiLabs, jejíž dceřiná firma Trezor vyrábí stejnojmenné hardwarové peněženky. Poptávka po tomto typu zařízení, které umožňuje majiteli kryptoměn mít své „mince“ pod vlastní plnou kontrolou, v posledních měsících roku 2022 několikanásobně vzrostla. Trezor ale vstupuje do roku 2023 nejen za relativně příznivých tržních okolností, ale i s novým šéfem.

Stane se dnes:

  • Česká národní banka zveřejní základní měsíční údaje platební bilance za listopad 2022.
  • Policie pokračuje s vyklízením osady Lützerath, která bude zbořena kvůli těžbě hnědého uhlí. Proti tomu demonstrují klimatičtí aktivisté, kteří obec obsadili.
  • Pokračuje líčení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a přípravy nedokonaných vražd prokurátorů a právníka.