Tvůrci české kryptopeněženky profitují z pádu FTX, mění šéfa a chystají se na růst bitcoinu

Bitcoinový trezor v podání umělé inteligence Midjourney

Bitcoinový trezor v podání umělé inteligence Midjourney Zdroj: E15/Midjourney

Marek Palatinus, spoluzakladatel SatoshiLabs
Výhoda hardwarové peněženky Trezor oproti softwarovým řešením spočívá v bezpečnosti. Citlivé privátní klíče určené k podepisování transakcí se neuchovávají on-line, ale v zašifrované podobě uvnitř zařízení. |
Nový šéf Trezoru Matěj Žák
4
Fotogalerie

Kolaps burzy FTX má výrazné dopady nejen na cenu bitcoinu, ale i na hospodaření řady dalších firem z byznysu kolem kryptoměn. V něm hraje světově významnou úlohu i pražská firma SatoshiLabs, jejíž dceřiná firma Trezor vyrábí stejnojmenné hardwarové peněženky. Poptávka po tomto typu zařízení, které umožňuje majiteli kryptoměn mít své „mince“ pod vlastní plnou kontrolou, v posledních měsících roku 2022 několikanásobně vzrostla. Trezor ale vstupuje do roku 2023 nejen za relativně příznivých tržních okolností, ale i s novým šéfem.

Marka Palatina od ledna vystřídal v čele výrobce kryptopeněženek Matěj Žák. Šlo o dlouho plánovanou změnu, Žák před ní pracoval jako produktový šéf Trezoru.

„Abychom ještě více posílili naše postavení v odvětví, Marek ,Slush‘ Palatinus se rozhodl více se zaměřit na strategii inovací a celkově na dlouhodobé směřování skupiny a její vizi,“ uvedla za SatoshiLabs marketingová manažerka Lena Pham. Žák se zaměří na další vylepšení celkové uživatelské zkušenosti produktů Trezor s cílem podpořit a zjednodušit přijetí kryptoměn širokou veřejností. Zároveň bude jeho úkolem zajistit, aby byl Trezor připraven na další období růstu kryptotrhu.

Na co se ale skupina připravit dopředu moc nemohla, to byl kolaps FTX, pád ceny kryptoměn a zájem o držení bitcoinu a spol. na vlastních peněženkách.

Co čeká svět kryptoměn v roce 2023. Podívejte se na video:

Video placeholde

Krypto 2023: Přijde regulace? • Videohub

„Loňský listopad byl z hlediska prodejů nejlepším měsícem roku 2022. Nejvíce se na tom skutečně podepsal pád FTX. Tento incident drasticky zvýšil obavy o bezpečnost kryptoměn držených na burzách, což vedlo k raketovému růstu poptávky po ,self custody‘ řešeních, jako jsou například hardwarové peněženky. Lidé si stále více uvědomují, že kryptoměny zakoupené na burze nedrží kupující, ale stále samotná burza. Pokud tedy burza tyto kryptoměny vůbec vlastní,“ upřesnil Danny Sanders, obchodní ředitel Trezoru.

„Jen za rok 2022 si lidé stáhli přes půl milionu bitcoinů na svá vlastní úložiště. A vidíme, že tento trend stále pokračuje. Takže ano, i nyní stále registrujeme zvýšenou poptávku po našich hardwarových peněženkách,“ dodal Sanders. „Prodeje však nepřekročily výsledky z roku  2021, kdy jsme zaznamenali rekord a překonali jsme důležitý milník více než milionu prodaných zařízení,“ dodal Sanders s tím, že prodeje hodně korelují s vývojem ceny bitcoinu.

Ta je v porovnání s rekordními maximy z roku 2021 méně než třetinová. Obrat Trezoru tehdy překročil miliardu korun.

Hardwarová peněženka Trezor je dvojka globálního trhu s tímto typem přístrojů. První místo drží francouzský Ledger. Také tato firma zaznamenala nárůst poptávky v souvislosti s problémy burzy FTX. Loni v létě se Ledger dostal přes hranici tří milionů prodaných zařízení, uvedla agentura Bloomberg.