Ranní check: České dráhy v zisku, šéf padlé Bohemia Energy Písařík se zbavil další firmy

Skupina České dráhy loni výrazně zlepšila své hospodářské výsledky.

Skupina České dráhy loni výrazně zlepšila své hospodářské výsledky. Zdroj: Tomeš Michael / E15

Dobré ráno! Je 118. den roku, svátek má Vlastislav. V tento den před 22 lety se americký podnikatel Dennis Tito stal prvním vesmírným turistou v historii, když se na palubě ruské kosmické lodi Sojuz vypravil na Mezinárodní vesmírnou stanici.  

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Písařík se zbavil další firmy. Bohemia Energy prodala Němcům společnost USYS

Byznysmen Jiří Písařík, který je u české veřejnosti od podzimu roku 2021 v nemilosti kvůli pádu dodavatele Bohemia Energy, se zbavil dalšího podniku. Německé skupině Ookam Software prodal technologickou společnost Utilities Systems (USYS), která se zaměřuje na zákaznické systémy pro vodárenství, energetiku a média. Informaci redakci E15 potvrdil Mirek Deneš, mediální zástupce Písaříkovy energetické skupiny Bohemia Energy, do níž USYS patřila. Výši transakce neuvedl.

Nové byty se neprodávají. Dvě pětiny developerů mění strategii

Ochlazení poptávky v minulém roce donutilo až 38 procent developerů předělat stávající projekty z prodeje bytů na nájemní bydlení. Z nové studie CEEC Research také vyplývá, že developerské společnosti očekávají v nejbližší době větší zájem o nájemní bydlení, které je pro mnoho lidí v době vysokých úrokových sazeb u hypoték dosažitelnější než bydlení vlastnické.

Tržby Meta Platforms po sérii poklesů vzrostly. Kurz akcií se skoro zdvojnásobil

Hned tři velké technologické skupiny – Alphabet, Microsoft a Meta Platforms – tento týden oznámily na Wall Street výsledky hospodaření za první tři měsíce letošního roku. Zejména akcionáře Meta Platforms čísla potěšila. Tržby společnosti, která vlastní vedle sociálních sítí Facebook a Instagram také aplikace WhatsApp a Messenger, vzrostly poprvé po předchozích třech čtvrtletích meziročních poklesů. V porovnání se stejným obdobím minulého roku byly vyšší o tři procenta, když dosáhly 28,6 miliardy dolarů. Číslo překonalo odhady analytiků.

PPF pokračuje v navyšování podílu v německé mediální skupině ProSiebenSat.1 Media

Finanční skupina PPF přikoupila na frankfurtské burze akcie německé mediální skupiny ProSiebenSat.1 Media. Posílila tak svou pozici druhého největšího akcionáře po firmě MFE italského mediálního magnáta Silvia Berlusconiho, která vlastní necelých 30 procent. Hodnota podílu se blíží 270 milionům eur, tedy v přepočtu zhruba 6,3 miliardy korun. 

České dráhy smazaly dvoumiliardovou ztrátu a vydělaly

Skupina České dráhy loni výrazně zlepšila své hospodářské výsledky. Zatímco v roce 2021 prodělala více než dvě miliardy korun, loni vykázala zisk 396 milionů. Zlepšení souvisí s pokračujícím návratem cestujících do vlaků. Loni jich dráhy svezly 157 milionů, meziročně o 36 milionů více. Osobní doprava tak odmazala dvoumiliardovou ztrátu a vydělala čtrnáct milionů, naopak tradiční generátor řádově vyššího zisku, nákladní doprava pod značkou ČD Cargo, snížil zisk z 388 milionů na 310, oznámily dráhy.

Stane se dnes:

  • Koná se řádná valná hromada akcionářů tabákové společnosti Philip Morris ČR. Bude schvalovat účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku.
  • V Londýně má stávkovat asi 133 tisíc státních zaměstnanců sdružených v odborové organizaci PCS. Chtějí o deset procent zvýšit platy, lepší penze, jistotu zaměstnání a nezhoršovat podmínky odstupného.
  • Statistický úřad Eurostat zveřejní rychlý odhad vývoje hrubého domácího produktu v zemích Evropské unie za první čtvrtletí. 
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji inflace v Německu za duben. Analytici očekávají mírný pokles z březnové hodnoty 7,4 procenta. 
  • Své hospodářské výsledky za rok 2022 oznámí japonský výrobce elektroniky Sony. 
  • O svém hospodaření za letošní první čtvrtletí bude informovat rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která vlastní Českou spořitelnu a také americké ropné giganty ExxonMobil a Chevron.