Nové byty se neprodávají, raději je dáme na nájem. Dvě pětiny developerů mění svou strategii

Byty v novostavbách jsou pro mnoho Čechů kvůli drahým hypotékám nedostupné.

Byty v novostavbách jsou pro mnoho Čechů kvůli drahým hypotékám nedostupné. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ochlazení poptávky v minulém roce donutilo až 38 procent developerů předělat stávající projekty z prodeje bytů na nájemní bydlení. Z nové studie CEEC Research také vyplývá, že developerské společnosti očekávají v nejbližší době větší zájem o nájemní bydlení, které je pro mnoho lidí v době vysokých úrokových sazeb u hypoték dosažitelnější než bydlení vlastnické.

„Minulý rok byl kvůli vysokým úrokovým sazbám ve znamení poklesu poptávky po nemovitostech, na což developeři přirozeně reagovali zpomalením nové výstavby. Mě jako ministra pro místní rozvoj samozřejmě znepokojuje hlavně fakt, že se odkládá stavba bytů,“ řekl šéf rezortu místního rozvoje Ivan Bartoš (Piráti). „Přál bych si, aby se developeři více odvážili přijmout třeba i nižší krátkodobé výnosy z prodejů bytů a nebáli se jít více do nájemního bydlení s delším časovým horizontem návratnosti. Někteří už se tím směrem začínají přeorientovávat,“ dodal.

Většina developerů, kolem 76 procent, staví zejména za účelem prodeje bytů. Ti, kteří už s nájemním bydlením počítají, hodlají za tímto účelem vyčlenit 36 procent svých projektů. Například společnost Trigema dokončuje svůj nájemní projekt Fragment na pražské Invalidovně. Developerská společnost Creditas Real Estate zase spustila nájemní projekt Loox na pražském Proseku. „O náš projekt Loox je velký zájem, což potvrzuje, že nájemní bydlení má u nás velký potenciál,“ domnívá se generální ředitel společnosti Jiří Vajner. Developer chce v příštích deseti letech postavit tisíc nájemních bytů v Praze a Brně.

I přes vyšší popularitu nájemního bydlení, které zejména pro mladé představuje flexibilitu, se nemění touha Čechů vlastnit dům nebo byt. „I když v Česku možná poroste procento lidí, kteří budou bydlet v nájmu, stále bude vysoce převládat preference bydlení ve vlastním. Lidé si uvědomují, že vlastní byt je bezpečná životní jistota domova s rostoucí hodnotou a je lepší mít po letech hypotékou splacený vlastní byt než jen krabici plnou účtů,“ domnívá se šéf Central Group Dušan Kunovský, který se chce i nadále soustředit na prodeje bytů. Kvůli nízké poptávce musel nicméně odložit výstavbu chystaných bytů na Žižkově a ve Vysočanech.

Investoři preferují prodej bytů i kvůli tomu, že potřebují prostředky pro další projekty. „Většina developerských firem se nadále soustředí na výstavbu projektů pro následný rozprodej bytů z důvodu, že pokud mají připravené další projekty k realizaci, potřebují reinvestovat vlastní zdroje, které jsou důležité u každého projektu i v případě bankovního financování,“ popsal ředitel CEEC Reasearch Michal Vacek. Přibližně 21 procent developerů se chystá v následujících měsících nemovitosti zdražit, 62 procent ponechá současné ceny a 17 procent ceny sníží.

Bartoš tento týden spustil dotační program Nájemní bydlení, který by měl mimo jiné pomoci i k větší spolupráci obcí a soukromých investorů. Byť má více než šedesát procent developerů o spolupráci s radnicemi zájem, pouze pětina nějaký společný projekt opravdu plánuje.

„Dle mého názoru je u nás zakořeněna touha po zcela vlastním bydlení, kdy je potřeba stavět nemovitosti do osobního vlastnictví, a nájemní či družstevní bydlení je považováno za přechodné řešení či řešení pro nízkopříjmovou skupinu obyvatel. Takovýto přístup je však z dlouhodobého pohledu neudržitelný, což se ukazuje ve velkých městech, ve kterých dochází místo k výstavbě individuálního bydlení,“ myslí si hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.