Ranní check: Česko usiluje o švýcarské tanky Leopard 2, Křetínský chce ovládnout West Ham

Tank Leopard 2

Tank Leopard 2 Zdroj: Reuters

Tank Leopard 2
2
Fotogalerie

Dobré ráno! je 66. den v roce, svátek má Tomáš. V tento den roku 2003 byl Václav Klaus inaugurován do funkce prezidenta.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Vývoj konkurence pro ChatGPT povede Čech

Vývoj jedné z nejvážnějších konkurencí pro umělou inteligenci (AI) ChatGPT od společnosti OpenAI povede Čech. Počítačový vědec Stanislav Fořt se stal šéfem nově formovaných aktivit ve společnosti Stability AI, která vyvíjí generátor obrázků Stable Diffusion a nyní se chystá vstoupit do oblasti jazykových modelů (LLM) ve stylu ChatGPT, které jsou schopné komunikovat s lidmi.

Podniky v Česku aktivují inflační doložky

Firmy v Česku začínají bojovat proti vysoké inflaci a související energetické krizi také uplatňováním takzvaných inflačních doložek. Ty jim umožňují zdražit služby a přenést rostoucí náklady za energie a jiné položky na zákazníky či odběratele. Podle některých ekonomů však tato praxe může způsobit, že míra inflace, a tím pádem i úrokové sazby zůstanou na vysokých hodnotách po delší dobu.

Česko následuje Německo. Země požádaly Švýcarsko o odkup tanků Leopard 2

Blíže neupřesněný počet starších tanků Leopard 2 chce od Švýcarska koupit Česká republika, uvedla podle agentury AFP švýcarská ministryně obrany Viola Amherdová. Ty jsou v současné době v alpské zemi uskladněny. O odkup zakonzervovaných tanků Leopard 2 z 80. let minulý týden požádalo i Německo. „Měli jsme žádost z Německa a od té doby jsme obdrželi také žádost z České republiky,“ řekla Amherdová veřejnoprávní televizi SRF.

Křetínský chce ovládnout West Ham, usiluje o podíl zesnulého spolumajitele

Jeden z nejbohatších Čechů zvyšuje aktivity v anglickém fotbale. Daniel Křetínský podle informací magazínu Football Insider usiluje o získání většiny v klubu West Ham United. Usiluje o 25 procentní podíl po zesnulém britském miliardáři Davidu Goldovi, nabízí 150 milionů liber, téměř čtyři milardy korun. Křetínský by tak v klubu držel dohromady podíl 52 procent.

Stane se dnes:

  • Šestá generální stávka ve Francii, kterou ohlásily odborové svazy ve snaze vystupňovat protesty proti důchodové reformě prosazované prezidentem Emmanuelem Macronem.
  • Spolkový správní soud pokračuje v přezkumu rozhodnutí německé vlády převzít v Německu dvě dceřiné společnosti ruského ropného koncernu Rosněfť. Žalobu proti postupu Německa podal ruský podnik.
  • Česká národní banka zveřejní devizové rezervy ČNB k 28. únoru a saldo devizových obchodů ČNB k 31. lednu.