Ranní check: Čína chce kontrolovat mořské dno. Vládu čeká střet o minimální mzdu

Tisková vládní konference SPOLU k evropským volbám.

Tisková vládní konference SPOLU k evropským volbám. Zdroj: Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

Dobré ráno! Je 327. den roku, svátek má Klement. V tento den v roce 2022 Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na návrh vlády Petra Fialy odhlasovala konec elektronické evidence tržeb, kterou v roce 2016 zavedla vláda Bohuslava Sobotky.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Čína si chce udržet kontrolu nad surovinami. Snaží se ovládnout i těžbu ze dna moří

Světové soupeření o kritické minerály potřebné k dekarbonizaci se vyostřuje. Západ by se rád zbavil závislosti na Číně, která má v dolování a zpracování některých surovin takřka monopol. Peking naopak nechce o své výsadní postavení a zbraň ve sporech s USA přijít. Existují přitom rozlehlá a velmi bohatá naleziště, kde závod začíná prakticky od nuly – dna moří a oceánů. Plány na těžbu z nich však čelí velké kritice environmentalistů.

✅ Vládu čeká střet o minimální mzdu. Do dvou let má činit až 19 400 korun, růst určí zákon

Jedna z posledních politických bitev letošního roku sledovaná firmami a zaměstnanci rozhodne o podobě lednového zvýšení minimální mzdy, na niž se váže i takzvaná zaručená mzda. Právě souběžné přilepšení různým profesím je pro řadu podniků problém. Je předmětem každoročních sporů mezi zaměstnavateli, odbory a vládou. Zatímco odboráři žádají nárůst nejnižšího výdělku pro příští rok o 13 procent, soukromý sektor by kývl na méně než polovinu. Kabinet zároveň navrhuje uzákonění pravidelné valorizace minimální mzdy s jasnými mantinely.

✅ Velké škrty na největším trhu. Škoda Auto ruší každé třetí dealerství v Německu

Řada automobilek postupně upouští od prodeje nových aut prostřednictvím dealerů a přechází na agenturní model, tedy na prodej „po vlastní ose“. Výjimkou není ani Škoda Auto. Jak upozornil web Automobilwoche, mladoboleslavská automobilka ukončuje spolupráci se zhruba každým třetím dealerstvím v Německu. Stejně jako další výrobci plánuje postupně škrtat a přecházet na agenturní model i v Česku. Svaz dovozců automobilů odhaduje, že by z asi 1900 oficiálních dealerů všech značek mohly v tuzemsku dobrovolně či nuceně zaniknout až stovky.

✅ Do světa kryptoměn vstupuje další český miliardář. Ondřej Tomek rozjíždí nový fond

Ceny kryptoměn jsou sice stále mnohem níže než přede dvěma lety, nový trend je ale jasný. Do světa bitcoinu a dalších virtuálních mincí se snaží protlačit čím dál víc tradičních institucí a investorů, kteří se donedávna kryptoměnám vyhýbali. Nový fond zaměřený na investování do krypta nyní spouští i miliardář Ondřej Tomek a tým lidí kolem něj.

Video placeholde
Tisková konference po jednání vlády (22.11.2023) • ČTK/Blesk

Stane se dnes:

  • Sněmovní bezpečnostní výbor projedná mj. pozměňovací návrhy k novele tzv. lex Ukrajina a návrh nové zbraňové legislativy.
  • TK k energetické bezpečnosti ČR za účasti premiéra Petra Fialy (ODS), ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN), ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše. 
  • On-line briefing Klimatické koalice a Greenpeace ČR na téma klimatické konference COP 28 v Dubaji a roli ČR a EU. 
  • Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) slavnostně předá čestné občanství a medaile hlavního města Prahy. 
  • Začíná dvoudenní summit Evropské unie a Kanady. Jednání se zúčastní předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.