Ranní check: Fed naznačuje rychlejší zvedání sazeb, Tykačova dcera ovládla Eltodo

Nezaměstnanost v USA je nejnižší od roku 1969

Nezaměstnanost v USA je nejnižší od roku 1969 Zdroj: Reuters

Dobré ráno! je 67. den v roce, svátek má Gabriela, na dnešek také připadá Mezinárodní den žen. V tento den před deset lety byl Miloš Zeman poprvé inaugurován do funkce prezidenta.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Úrokové sazby v USA mají růst rychleji

Americká centrální banka Fed bude pravděpodobně muset zvyšovat úrokové sazby více, než dosud předpokládala. A možná bude rovněž postupovat rychleji, prohlásil v projevu před senátním výborem pro bankovnictví a bydlení šéf Fedu Jerome Powell. Inflace totiž podle něj zůstává silnější, než se předpokládalo.

Pokud nadcházející statistiky o zaměstnanosti a spotřebitelských cenách ukážou, že dosavadní zvyšování úrokových sazeb ekonomiku ochladilo jen slabě, mohla by se základní úroková sazba zvednout více než o čtvrt procentního bodu, řekl Powell. Nejbližší zasedání měnového výboru Fed, který o sazbách rozhoduje, se má konat 21. a 22. března.

✅ Evropané jsou pozadu, varuje šéf Deutsche Telekom

Z šéfa německé společnosti Deutsche Telekom, která patří mezi největší mobilní operátory na světě a která vlastní český T-Mobile, se stává hlasitý kritik Evropy. Timotheus Höttges už loni na podzim varoval, že Německo je jako žába vařící se v kotli a žije z minulosti. Během setkání na letošním ročníku Mobile World Congressu v Barceloně se opřel do celého kontinentu: „Evropané si hezky sedí, užívají si, popíjejí pivo a je jim dobře. Mezitím začínáme být pozadu v řadě oborů včetně umělé inteligence. Naopak čínské firmy dělají stále větší pokroky.“

✅ Dcera Pavla Tykače ovládla Eltodo

Veronika Tykačová, dcera podnikatele Pavla Tykače, se poprvé vrhla do byznysu. Od podnikatele Libora Sadílka pořídila stoprocentní podíl víceoborové skupiny Eltodo, která se zaměřuje především na vývoj a správu dopravních a energetických digitálních systémů a kterou Pražané mohou znát z monitoringu parkování.

Pražské Eltodo, které se chce soustředit na systémy pro takzvaná smart city, v posledních letech finančně strádalo kvůli pandemii. Zároveň se firmě čím dál méně dařilo získávat zakázky od měst, zejména pražského magistrátu, a i proto se hospodaření skupiny v poslední výroční zprávě za rok 2021 propadlo do minusu 22 milionů korun. 

✅ Český fond chce investovat skoro dvě miliardy do menších firem

Movitější tuzemští investoři mají další možnost, jak zhodnotit své volné peníze. Investiční společnost Central Europe Industry Partners rozjela již svůj druhý fond, který se zaměřuje na nákupy podílů v malých a středních podnicích v Česku a také na Slovensku. Pod správou chtějí mít zakladatelé fondu až 1,75 miliardy korun.

Stane se dnes:

  • Budapešť oznámí údaje o vývoji inflace v zemi za únor. Očekává se, že spotřebitelské ceny porostou dál na 26 procent.
  • Polská centrální banka oznámí rozhodnutí k měnové politice. Očekává se, že základní úrokovou sazbu ponechá na 6,75 procenta.
  • Prezidentu Miloši Zemanovi skončí druhé funkční období. O půlnoci na 9. března zakončí Zemanův mandát ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty.