Sázka na menší a střední podniky. Nový fond do nich chce zainvestovat skoro dvě miliardy korun

Investice

Investice Zdroj: E15 Ján Juhaniak

Movitější tuzemští investoři mají další možnost, jak zhodnotit své volné peníze. Investiční společnost Central Europe Industry Partners rozjela již svůj druhý fond, který se zaměřuje na nákupy podílů v malých a středních podnicích v Česku a také na Slovensku. Pod správou chtějí mít zakladatelé fondu až 1,75 miliardy korun.

„Spuštění fondu Central Europe Industry Partners II. je dalším krokem, jak přispět k tomu, aby se kvalitní české, potažmo slovenské společnosti staly významnými hráči nejen na domácím, ale zároveň i na mezinárodním trhu,“ říká Ondřej Benáček, řídící partner CEIP.

Obliba investování prostřednictvím private equity fondů v posledních letech v Česku roste. „Řekl bych, že trh se i rychle profesionalizuje. Lokální fondy přinášejí know-how ze Západu a možnosti investování jejich prostřednictvím jsou mnohem širší než například před deseti lety,“ řekl E15 partner společnosti Emun Filip Savi.

V private equity jsou podle něj zdejší hráči poněkud lokálnější, když se typicky zaměřují na region CEE. Vedle fondů CEIP jsou zde aktivní také „vehikly“ spravované investičními společnostmi ARX, Espira či Genesis.

„Chceme českým investorům poskytnout možnost investovat do korunového aktiva, které je schopno generovat vyšší výnos nežli běžné bankovní produkty,“ dodal Benáček.

CEIP II. je fondem soukromého kapitálu, v angličtině se tento styl investování nazývá private equity. Takto zaměřené fondy vlastní celé firmy či významné podíly v nich, přičemž dané podniky nemají akcie veřejně obchodované na burze. CEIP II. cílí v investičním horizontu deseti let na průměrné roční zhodnocení, takzvanou čistou vnitřní míru výnosu, ve výši 20 procent. 

Fond CEIP II. je na trhu od konce roku 2022, přičemž v současnosti má pod správou jednu miliardu korun. Za dobu své krátké existence fond CEIP II. stihl zainvestovat do dvou firem. Jednou z nich je AMiT. Tento podnik se věnuje vývoji a výrobě elektroniky pro vlaky a tramvaje a také řídicím systémům a elektronice pro průmyslovou a dopravní automatizaci a pro automatizaci budov.

Výše podílu fondu je 68,6 procenta. Mezi významné zákazníky firmy AMit patří například společnosti Škoda Transportation, Stadler, ABB či Siemens.

Druhou akvizici fond dokončuje a oficiálně bude oznámena v průběhu března. Na nákup podílu v malých a středně velkých průmyslových podnicích hodlá fond v jednotlivých případech investovat částky pohybující se od 80 do 350 milionů korun.

Investiční společnost Central Europe Industry Partners se chce stejně jako v případě svého prvního fondu aktivně zajímat o fungování a řízení firem, v nichž vlastní podíly. Zároveň však CEIP preferuje setrvání dosavadních majitelů a jejich další majetkovou účast na rozvoji firem. 

První fond existuje již zhruba šest let a během své existence koupil podíly například ve výrobci svařovaných a nerezových konstrukcí ROKA Industry, poskytovateli měřicích a testovacích technologií ELCOM, výrobci leteckých technologií Jihlavan, servisní společnosti BMH, která využívá robotické technologie, výrobci tepelně tvarovaných plastových výrobků VYVA PLAST nebo ve zpracovateli drátů a plechů KBNK.

Ke konci minulého roku měl první fond pod správou aktiva v objemu okolo 1,6 miliardy korun.