Šéf Deutsche Telekom: Evropané jsou pozadu. Čínské firmy dělají čím dál tím větší pokroky

Výkonný ředitel Deutsche Telekomu Timotheus Höttges

Výkonný ředitel Deutsche Telekomu Timotheus Höttges Zdroj: Jan Sedlák

Z šéfa německé společnosti Deutsche Telekom, která patří mezi největší mobilní operátory na světě a která vlastní český T-Mobile, se stává hlasitý kritik Evropy. Timotheus Höttges už loni na podzim varoval, že Německo je jako žába vařící se v kotli a žije z minulosti. Během setkání na letošním ročníku Mobile World Congressu v Barceloně se opřel do celého kontinentu: „Evropané si hezky sedí, užívají si, popíjejí pivo a je jim dobře. Mezitím začínáme být pozadu v řadě oborů včetně umělé inteligence. Naopak čínské firmy dělají stále větší pokroky.“

Objektivně vzato, Evropa dlouhodobě není tahounem technologického pokroku. Místo vytváření podmínek pro vznik nových firem a velkých investic často jen sleduje, jak v klíčových oborech, třeba v cloudu, dominují americké společnosti. Evropská unie je navíc proslulá regulacemi, které jsou reakcí na vývoj a pokusem o zkrocení takových obrů. Jenže tyto snahy k ničemu nevedou. V Evropě se například tak dlouho vymýšlí, jak zkrotit Google, až přišel ChatGPT, který mu možná vytvořil klíčovou konkurenci – s níž ale opět přišly Spojené státy.

„Tržní hodnota hlavních firem zabývajících se digitalizací je zhruba osm bilionů dolarů. Z toho drtivou většinu dělají americké podniky Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon a Meta. Dále tam jsou američtí operátoři a jen malinká část patří operátorům z Evropy,“ varoval Höttges.

„Více než devadesát procent západních dat je ukládáno v datacentrech amerických provozovatelů. Přitom produktivita je dnes postavená nad analýzou dat a jejich zpracování pomocí AI,” navázal šéf DT. Datacentrům a cloudům podle IDC a Gartneru dominují Amazon, Microsoft a Google.

A Starý kontinent přitom nadále produkuje dostatek chytrých lidí. Nejlepší odborníci podle studie The Global AI Talent Tracker v oboru AI pocházejí v 29 procentech z Číny, v 20 z USA a 18 z Evropy. Problém je, že 59 procent z nich pracuje ve Spojených státech, 11 procent pak v Číně a jenom 10 procent zůstává v Evropě. Mezi stovkou nejcitovanějších prací kolem AI z loňského roku není podle čísel Zeta Alpha žádná firma a organizace z Evropy.

Strategií EU přitom je příprava velice silné regulace AI, která může další rozvoj udusit. Aktuální podobu návrhu takzvaného AI Actu, jenž musí projít Evropským parlamentem, mimo jiné zkritizovaly evropské firmy sdružené pod BusinessEurope, s podpisem se připojil i Svaz průmyslu a dopravy: „Současné celkové směřování regulace umělé inteligence výrazně omezí její zavádění a využívání v praxi,“ zní stanovisko tuzemské cechovní organizace.

Problémů je ale více. Evropský automobilový průmysl se během covidu a krize dodavatelských řetězců do jisté míry zastavil. Evropa sice produkuje některé klíčové technologie na výrobu čipů, které jsou potřeba i v autech (ASML nebo Carl Zeiss), její podíl na výrobě polovodičů ale klesl pod deset procent. Pouze tři z patnácti hlavních producentů jsou ze Starého kontinentu. Podle rešerše E15 jde o NXP Semiconductors, STMicroelectronics a Infineon.

„Tyto a další problémy nejsou dané tím, že bychom měli špatné manažery a firmy. Je to způsobené regulací,“ žehral Höttges.

Šéf Deutsche Telekomu se přiklání k jednotnému evropskému trhu. Za příklad dává amerického operátora T-Mobile US, kde DT vlastní zhruba poloviční podíl. T-Mobile US se pro DT díky velkému sjednocenému trhu stal bohatým americkým strýčkem, jehož tržní hodnota na burze je 173 miliard dolarů, zatímco hodnota celého DT na roztříštěných evropských trzích s různými regulacemi je 112 miliard. „Viděli jsme, jaké problémy v Evropě jsou, a naštěstí jsme investovali v USA,“ popsal Höttges. „V Evropě potřebujeme konsolidaci, úspory z rozsahu hrají zásadní roli.“

Nutno dodat, že DT i přesto dokáže v Evropě generovat dobré zisky. Jen český T-Mobile německé matce v roce 2021 poslal dividendu 6,3 miliardy korun.

Evropa také podle šéfa DT musí hodně investovat do výzkumu a inovací. „Investice šesti procent z ročního HDP stačí na pokrytí výkyvů, kdy padají staré obory a rostou nové. Německo investovalo procento. Bez investic do inovací růst nebudeme,“ upozornil ředitel DT. „Musíme se probudit a dostat z komfortní zóny. Závislost je jednoduchá, suverenita nikoliv.“