Ranní check: Kiwi žaluje aerolinky Ryanair. Potíže developeru ohrožují čínskou ekonomiku

Boeing 737 aerolinek Ryanair

Boeing 737 aerolinek Ryanair Zdroj: Reuters

Dobrý den! Je 235. den roku, svátek má Sandra. V tento den v roce 1939 byl podepsán pakt Molotov–Ribbentrop – smlouva o neútočení mezi Sovětským svazem a Německem.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv uplynulých hodin.

✅ Kiwi žaluje aerolinky Ryanair

Veletoč sporů mezi českým agregátorem letenek Kiwi.com a irským leteckým dopravcem Ryanair pokračuje. Poté co Kiwi.com minulý týden společně s dalšími cestovatelskými platformami vyzvalo britské úřady k zásahu proti Ryanairu, podal tuzemský agregátor také žalobu v rámci Evropské unie, ve které požaduje po italském soudu předběžný zásah proti irské aerolince. To však soud odmítl, nyní se bude zabývat samotnou žalobou. 

✅ Plastikář Bochenek kupuje další firmu

Skupina BR Group podnikatele Rudolfa Bochenka nepolevuje v akviziční aktivitě. Prostřednictvím své dceřiné společnosti BR 4 CNC koupí přibližně osmdesát procent v plastikářské firmě Linaset, vyrábějící hlavně pro automobilový průmysl.

✅ Potíže čínských developerů ohrožují ekonomiku

Realitním sektorem v Číně zmítá krize. V modelu postaveném na nepřetržitém růstu cen bytů se objevily závažné trhliny a v této souvislosti se hovoří o takzvané zombifikaci mezi tamními developery.

✅ Jak investovat 100 tisíc korun do bitcoinu

Kryptooptimisté věří, že ceny bitcoinu a spol. čeká v letech 2024 až 2025 mohutný rozkvět. Rozbuškou má být jarní půlení (halving) bitcoinu či zájem velkých firem typu BlackRock zprostředkovávat investice do nejrozšířenější kryptoměny. Řadu potenciálních investorů ovšem od bitcoinu a krypta odrazuje relativní složitost obsluhy virtuálních měn. Praktický návod popisuje, jak nákupy největší digitální měny probíhají a na co si dát pozor. Stejný postup lze použít i pro nákup etheru a dalších altcoinů.

Stane se dnes:

  • Lídři vládní koalice mají rozhodnout o tom, zda přistoupí na některé z návrhů odborů a zaměstnavatelů na úpravy takzvaného konsolidačního balíčku.  
  • Na Měsíci by měla přistát indická sonda Čandrájan-3.
  • Pokračuje summit hospodářského uskupení BRICS.