Ranní check: Lidé si kupují lístky na Colours na poslední chvíli, Lyft míří do Prahy

Po pandemii si lidé kupují lístky na Colours of Ostrava na poslední chvíli

Po pandemii si lidé kupují lístky na Colours of Ostrava na poslední chvíli Zdroj: Profimedia.cz

Dobré ráno! Je 191. den roku, svátek má Libuše a Amálie. V tento den v roce 1962 byla na oběžnou dráhu vypuštěna první telekomunikační družice Telstar.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Interpreti stojí mnohonásobně víc, než před pár lety, říká ředitelka Colours of Ostrava Holušová

Ostravu v červenci čekají nejdražší Colours za dvacet let své existence. Festival s rozpočtem okolo 200 milionů korun trápí inflace i neustále rostoucí ceny interpretů, letos přivítá třeba OneRepublic či Ellie Goulding „Panuje boj o velká jména a dá se říct, že teď je ten trh rozžhavený do běla. Není jednoduché naplnit i očekávání návštěvníků,“ podotýká zakladatelka a ředitelka festivalu Zlata Holušová. 

✅ Americký Lyft míří do Prahy. Největší konkurent Uberu zde rozjíždí vývojové centrum

Největší konkurent Uberu na severoamerickém trhu rozjíždí výzkumné a vývojové centrum v Praze. Společnost Lyft, jejíž akcie se obchodují na newyorské burze Nasdaq, si z Česka podle informací E15 udělá jedno z hlavních inženýrských center.

Lyft se podobně jako Uber, Bolt nebo české Liftago soustředí na poskytování taxislužby na zavolání přes mobilní aplikaci. Kromě automobilů provozuje síť kol a koloběžek ve stylu aplikací, jako jsou Rekola a další. Společnost je aktivní pouze ve Spojených státech a Kanadě a v současné době nemá plány na expanzi. Mimo dva domovské trhy ale zakládá R&D centra.

✅ Projekt Barrandovských teras je svazující, ale i hezkou výzvou, říká architekt Ladislav Kuba

Na podzim letošního roku přivítají Barrandovské terasy první nájemce apartmánů, které navrhlo architektonické studio Kuba & Pilař. Apartmány se nacházejí ve dvou nových budovách, které vyrostly po boku ikonické historické budovy. Původní funkcionalistický design ctí jižní budova se 16 apartmány. Naopak modernímu pojetí dali architekti průchod v severní budově s tmavou fasádou. Místo původně zamýšleného hotelu zde nakonec investor Michalis Dzikos vystavěl 45 nájemních jednotek.

✅ Ministři zahraničí Ruska a Turecka hovořili telefonicky

Ministři zahraničí Ruska a Turecka hovořili telefonicky v neděli, den poté, co Ankara rozzlobila Moskvu tím, že poslala domů pět ukrajinských velitelů s prezidentem Volodymyrem Zelenským, což Rusko nazvalo porušením dohody o výměně zajatců.

Ruské a turecké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Sergej Lavrov a Hakan Fidan diskutovali o situaci na Ukrajině a také o dohodě o vývozu obilí v Černém moři, která loni zrušila de facto ruskou blokádu ukrajinských přístavů.

Stane se dnes:

  • Česká národní banka zveřejní devizové rezervy ČNB.
  • Jednání zástupců Švédska, Turecka a NATO s cílem dosáhnout dohody o ratifikaci vstupu Švédska do aliance, který Ankara blokuje.
  • Britský král Karel III. přijme na hradě Windsor amerického prezidenta Joea Bidena.