Ranní check: Onsemi čelí poklesu akcií. Ministr Kupka chce zavést lepší kontrolu kamionů

Výroba polovodičů Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm

Výroba polovodičů Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm Zdroj: Onsemi

Dobré ráno! Je 310. den roku, svátek má Liběna. V tento den v roce 1932 byl oficiálně otevřen pražský zimní stadion Štvanice. Zbourán byl na jaře roku 2011.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin. 

Ministr dopravy chce vytvořit silniční inspekci k lepší kontrole kamionů

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chce přeměnit Centrum služeb pro silniční dopravu v silniční inspekci po vzoru Polska a dalších států. Inspekce by měla mít silnější pravomoci při kontrole nákladních vozidel, zejména kontrole přetížení a dodržování pravidelných přestávek. Zákon chce Kupka předložit příští rok na jaře, účinný by měl být od roku 2025.

Česko je ve spojení s 11 lidmi, kteří mají zájem o evakuaci z Pásma Gazy

Česká diplomacie je podle svého šéfa Jana Lipavského (Piráti) ve spojení s jedenácti lidmi, kteří mají zájem o evakuaci z Pásma Gazy. U osmi z nich se ví, že mají české občanství. U dalších lidí se diplomacie snaží zjistit podrobnosti. Pro přesun je potřeba souhlas Egypta. Ten zatím podle informací z posledních dní dostali čtyři lidé s českým pasem. 

Onsemi čelí propadu akcií, firma propouští

Americká společnost Onsemi, která vyrábí čipy i v Rožnově pod Radhoštěm, se potýká s výrazným poklesem hodnoty akcií. Za poslední měsíc spadla o 33 procent a v porovnání s létem je propad ještě výraznější – zatímco začátkem srpna byly cenné papíry na 108 dolarech, dnes je to něco přes 62 dolarů. Důvodem jsou očekávané nižší tržby v závěru roku způsobené klesající poptávkou po elektrických automobilech, ve kterých se čipy od Onsemi používají. Firma reaguje mimo jiné propouštěním, české továrny by se ale dotknout nemělo.

Produkce máku v Afghánistánu se propadla o 95 procent

Letošní produkce máku pro výrobu opia se v Afghánistánu ve srovnání s loňskem propadla o 95 procent. S odkazem na nově zveřejněné údaje Úřadu OSN proti drogám a zločinu to v neděli napsala agentura Reuters. Vůdce vládního hnutí Tálibán totiž pěstování máku v minulém roce zakázal. Letos se tato rostlina objevila jen na zhruba 11 tisíci hektarech polí, v roce 2022 to bylo přes 230 tisíc hektarů.

Stane se dnes:

  • Premiér Petr Fiala (ODS) v rámci své pracovní cesty do subsaharské Afriky dnes navštíví Keňu.
  • Polští autodopravci se chystají zablokovat tři hraničních přechody s Ukrajinou na protest proti tomu, co označují jako nekontrolovaný pohyb ukrajinských dopravců v Polsku, který podle nich poškozuje jejich podnikání.
  • Šéf čínské platformy pro sdílení krátkých videí TikTok Šou C' Čche se sejde s eurokomisařem pro vnitřní trh Thierrym Bretonem. Budou jednat o tom, jak zabránit šíření dezinformací.
  • Český statistický úřad zveřejní výsledky domácího průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za září roku 2023.
  • Své hospodářské výsledky za druhé finanční čtvrtletí oznámí irské aerolinky Ryanair.