Ranní check: Policie odkrývá vazby na ruský byznys v Česku, Twitter dostal pokutu za Trumpa

Donald Trump po příletu do Washingtonu. (3.8.2023)

Donald Trump po příletu do Washingtonu. (3.8.2023) Zdroj: ČTK / AP / Alex Brandon

Dobré ráno! Je 222. den roku, svátek má Vavřinec. V tento den roku 1628 se na své první plavbě potopila švédská válečná loď Vasa.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ ČNB se zbavila čínských dluhopisů za desítky miliard. Jüany z devizových rezerv zcela zmizely

Ještě v závěru minulého roku držela Česká národní banka v rámci správy svých devizových rezerv čínské vládní dluhopisy v hodnotě bezmála 51 miliard korun. To byl výrazný nárůst oproti situaci například přede dvěma roky, kdy to bylo pouze 11,4 miliardy. Letos však přišel velký obrat.

✅ Bezobalové obchody se bojí o svou budoucnost, přestože srdcařů přibývá. Rozvoz je nezachránil

Konec bezobalového řetězce Bezobalu, který se na trhu držel přes deset let, zaskočil v červenci řadu lidí. Skupina zákazníků v bezobalových obchodech přitom zůstává navzdory zdražování podle majitelů stejná, někde se i mírně zvětšuje. Vyšší ceny potravin jim dokonce trochu hrají do karet – z drahých obchodů se najednou stávají mírně levnějšími, protože ceny biopotravin často nerostou tak výrazně. Těžkou ránu ale obchodům zasadil covid, nyní navíc nejsou imunní vůči rostoucím nájmům, cenám energií a mzdám. O svou budoucnost se tak většina z nich bojí. 

✅ Pocovidové trápení má první větší oběť. Fujitsu v Česku končí s prodejem počítačů

Vývoj na trhu se spotřební elektronikou po nasycení trhu během pandemie covidu-19 má v Česku první výraznější oběť. Japonská společnost Fujitsu podle informací e15 přestane na našem trhu prodávat osobní počítače. S byznysem kolem serverů a datových center nadále pokračuje.

✅ Velký ruský byznysový úklid v Česku. Policie tlačí na pilu a prominenti ustupují do pozadí

Hořet půda pod nohama začíná v Česku podnikatelům, u kterých existuje možnost vazby na peníze ruských oligarchů. Atmosféra zhoustla ruku v ruce s pokroky ve vyšetřování české policie, která hlásí první výsledky při odkrývání vazeb na ruská jména uvedená v sankčních seznamech. Část z nich se v posledních měsících snaží tuzemského byznysu zbavit, anebo se alespoň na domácí scéně zneviditelnit. Jedním z posledních příkladů může být červencový tichý zánik firmy, jejíž vazby vedly až k poslanci ruské Státní dumy. Společnost po téměř šestnácti letech existence v červenci nejdřív v tichosti změnila majitele a poté vstoupila do likvidace. 

✅  Twitter dostal pokutu za průtahy v souvislosti s vyšetřováním Trumpa

Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith, který pracuje na kauzách týkajících se amerického exprezidenta Donalda Trumpa, letos obdržel soudní příkaz umožňující získání informací o Trumpově účtu na sociální síti X, dříve známé jako Twitter. Společnost ale příkazu vyhověla se zpožděním a dostala za to od soudu pokutu 350 tisíc dolarů (přes 7,7 milionu Kč). Informují o tom americká média s odvoláním na zveřejněné soudní dokumenty.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní indexy spotřebitelských cen - inflace za červenec 2023.
  • Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se sejde s policejním prezidentem Martinem Vondráškem v souvislosti s jeho výroky o oznámeních žen o sexuálním násilí. 
  • Československá obchodní banka (ČSOB) zveřejní hospodářské výsledky za první pololetí.
  • Čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding zveřejní výsledky hospodaření za první čtvrtletí finančního roku 2024.
  • Před soudem má opět stanout správce floridské rezidence amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Carlos De Oliveira byl v červenci obviněn ve spojitosti s kauzou přechovávání vládních dokumentů po Trumpově odchodu z úřadu. Projednávat by se mohla také dodatečná obvinění proti Trumpovi.