Ranní check: Pracující důchodci si polepší. Výstavba krizi bydlení nevyřeší

Pracující senioři si polepší.

Pracující senioři si polepší. Zdroj: E15 (Midjourney)

Dobré ráno! Je 78. den roku, svátek má Valerie. V tento v roce 1974 propukla naftová krize, když země OPEC uvalily na pět měsíců naftové embargo proti Spojeným státům, Evropě a Japonsku.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅Pracující důchodci si polepší okolo dvou tisíc korun měsíčně. Změna má platit už od příštího roku  

Motivace seniorů zůstat v zaměstnání nebo podnikat i po dosažení důchodového věku se od příštího roku zvýší. V rámci penzijní reformy jim ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje snížit povinné odvody o 6,5 procentního bodu. Pokud si důchodce přivydělává například třicet tisíc korun hrubého měsíčně, polepší si o 1900 korun. Navzdory výpadku ve státním rozpočtu s opatřením souhlasí i rezort financí. V Česku pobírá mzdu nebo působí jako OSVČ přes půl milionu lidí pobírajících penzi, změny se dotknou více než poloviny z nich.      

✅EU má bič na autokraty typu Fica a Orbána. Nová pravidla mají pomoci svobodným médiím

Europoslanci ve středu schválili dlouho připravovanou legislativu na ochranu novinářů před politickými a ekonomickými tlaky. Paradoxní je, že k tomu došlo krátce poté, co slovenská vláda Roberta Fica představila plán na demontáž svých veřejnoprávních médií. Proti tomu protestuje nejen tamní opozice, kriticky se vyjádřili třeba i ředitel České televize Jan Souček a šéf Českého rozhlasu René Zavoral.      

✅Výstavba krizi nevyřeší. Stát musí zdanit statisíce volných bytů a dostat je na trh, říká sociolog

V Česku nadále drtivě přetrvává názor, že bydlet ve vlastním je lepší než v nájmu. A toto přesvědčení dokonce posiluje. Plyne to z průzkumu Postoje k bydlení, který nedávno provedl Sociologický ústav Akademie věd. „Z hlediska dopadů na ekonomiku by bylo lepší, kdyby zájem nebyl tolik vychýlený k vlastnickému bydlení,“ říká spoluautor šetření Petr Sunega. V zemích, kde tento trend převládá, je podle něj větší fluktuace cen bydlení a tamější ekonomika rozkolísanější a zranitelnější.      

✅Evropská komise dostala návrh na výrobu penicilinu v Česku, uvedl Válek

Evropská komise už od Česka obdržela návrh k české továrně na penicilin. Pokud jej notifikuje, začne výstavba. V diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct to dnes oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). O tom, v jakém kraji továrna vznikne, je podle něj předčasné hovořit.      

Stane se dnes

  • Začíná výplata věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ. Věřitelé, kterých je přes 15 300, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.
  • Na pražský Hlávkův most se po měsíční výluce vrátí tramvaje. Obousměrné přerušení provozu tramvají mezi Libeňským mostem a Palmovkou pokračuje.
  • Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zveřejní výsledky kontroly peněz státu a Evropské unie vynakládané na opatření Programu rozvoje venkova na období 2014–2020. Kontrolováno bylo ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond a šest vybraných příjemců dotací.
  • Konečná zpráva o vývoji inflace v EU za únor.