Pracující důchodci si polepší okolo dvou tisíc korun měsíčně. Změna má platit už od příštího roku

Pracujícímu seniorovi zůstane každý měsíc navíc ekvivalent sociálního pojištění. Peníze bude mít jako okamžitý benefit.

Pracujícímu seniorovi zůstane každý měsíc navíc ekvivalent sociálního pojištění. Peníze bude mít jako okamžitý benefit. Zdroj: E15 (Midjourney)

Motivace seniorů zůstat v zaměstnání nebo podnikat i po dosažení důchodového věku se od příštího roku zvýší. V rámci penzijní reformy jim ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje snížit povinné odvody o 6,5 procentního bodu. Pokud si důchodce přivydělává například třicet tisíc korun hrubého měsíčně, polepší si o 1900 korun. Navzdory výpadku ve státním rozpočtu s opatřením souhlasí i rezort financí. V Česku pobírá mzdu nebo působí jako OSVČ přes půl milionu lidí pobírajících penzi, změny se dotknou více než poloviny z nich.

„Pracujícímu seniorovi zůstane každý měsíc zhruba 1500 až dva tisíce korun podle výše výdělku. Bude je mít jako okamžitý benefit bez toho, aby mu stát složitě dopočítával postupné nárůsty důchodu za odpracované roky, které v současnosti činí kolem osmdesáti korun měsíčně,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Že bude mít ekonomicky aktivní člověk peníze okamžitě k dispozici, vidím jako velkou motivaci k tomu, aby nám lidé neodcházeli z pracovního trhu a dál na něm zůstávali, třeba na zkrácené úvazky,“ dodal. 

Navrhované odpuštění sociálního pojištění je pro zaměstnané nebo podnikající penzisty výhodnější než stávající zvedání jejich důchodů. Nyní mohou žádat vždy po 360 odpracovaných dnech jen o velmi mírné navýšení penze o takzvaný zásluhový díl. Činí 0,4 procenta výpočtového základu, což ve většině případů představuje částku v rozmezí od 70 do 100 korun měsíčně. Navíc je nutné opakovaně vyplňovat formuláře a posílat je České správě sociálního zabezpečení.

Opatření by mělo správě ulevit, každoroční přepočítání důchodů je časově náročné. Firmám ale přinese nové povinnosti související s administrací slev na pojistném, na druhou stranu jim odpadne vedení důchodové evidence. 

Slevu dostanou i penzisté, kteří si přivydělávají jako OSVČ. Jim klesne pojistné na 22,7 procenta z vyměřovacího základu oproti současným 29,2 procenta, tedy také o 6,5 procentního bodu. 

O kolik se zvedne přivýdělek pracujících seniorů (v korunách)

Hrubá mzdaMěsíční přilepšení
20 0001300
25 0001600
30 0001900
40 0002600

Pramen: MPSV

 

Původně chtěl Jurečka změnu prosadit s platností už od loňského července, narazil ale na odpor ministerstva financí. Důvodem byl odhadovaný výpadek příjmů, z nichž se hradí důchody, ve výši až 4,5 miliardy korun ročně.

Vládní koalice se nakonec dohodla, že úpravu začlení až do širší penzijní reformy. Přestože odpuštění sociálního pojištění zpočátku způsobí jisté problémy státní pokladně, dlouhodobě má přispět k větší udržitelnosti důchodového systému.

Opozice je v pohledu na zvýšení příjmů pracujících seniorů rozpolcená. Hnutí ANO by těmto lidem jejich ekonomickou aktivitu nadále zohledňovalo v penzích, ale štědřeji. „Je motivační zvýšit částku, o níž roste důchod. V době, kdy takový člověk už nebude moci pracovat, bude mít trvale vyšší příjem,“ míní předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Naopak SPD se shoduje s vládou, že chystaná úprava bude pro seniory výhodnější. „Bude pro ně více motivační než současný model, který jim přidává jen pár desítek korun,“ uvedla poslankyně strany Lucie Šafránková.

Podle údajů Českého statistického úřadu pracovalo ke konci loňského roku 529 tisíc lidí ve věku nad šedesát let. Mírně mezi nimi převažovali muži, jichž pracovalo 284 tisíc. Po získání nároku na penzi chodí nejčastěji do práce specialisté a řídící pracovníci. Vyšší zastoupení mají senioři i ve službách a prodeji.

Pracovních příležitostí by měl být podle odborníků dostatek i vzhledem k nadále nízké nezaměstnaností. „Starší lidé patří k nejloajálnějším zaměstnancům, disponují velkým smyslem pro odpovědnost,“ tvrdí Jan Nedělník ze společnosti Konecta Czech.