Ranní check: Realitní investice padají na minimum. Stát podporuje spoření na důchod přes kryptofondy

Dobré ráno! Je 10. den roku, svátek má Břetislav. V tento den v roce 1946 se v Londýně se konalo první Valné shromáždění Organizace spojených národů za účasti zástupců z 51 členských zemí.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Švýcaři kupují českou trojku v distribuci elektroniky a dítě „slušovického zázraku“

Na tuzemském trhu distributorů informačních a komunikačních technologií se schyluje k velkým změnám. Třetí největší firmu v oboru, slušovickou SWS, kupuje švýcarská technologická skupina Also. Ta o transakci informovala s tím, že koupě ještě podléhá schválení antimonopolního úřadu.

✅ Realitní investice padají na minimum. Banky preferují logistické areály před byty

Vysoké úrokové sazby neovlivnily v loňském roce jen hypoteční trh, ale i bankovní financování komerčních realit. Objem peněz mířících do kancelářských a rezidenčních nemovitostí, průmyslových a retailových areálů byl loni nejnižší od roku 2009. Průzkum KPMG Property Lending Barometer ukazuje, že obdobnou situaci jako v České republice zažívá většina zemí střední a východní Evropy.

✅ Dlouhodobý investiční bitcoin. Stát podporuje i spoření na důchod přes kryptofondy

Bitcoin je podle svých fanoušků ideálním prostředkem spoření si na důchod a od letošního roku je v této představě nepřímo utvrzuje i stát. Daňové zvýhodnění se týká i cenných papírů navázaných na kryptoměny. 

✅ Americký dolar posiluje, investoři čekají na zprávu o inflaci  

Americký dolar posiluje ke koši měn. Obchodníci čekají na čtvrteční zprávu o inflaci ve Spojených státech, která by měla naznačit, kdy centrální banka USA (Fed) pravděpodobně sníží úroky.

V úterý kolem 17:45 SEČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, rostl o 0,3 procenta na 102,55 bodu. Euro vůči dolaru ztrácelo 0,3 procenta a obchodovalo se kolem 1,0927 dolarů. Dolar k jenu posiloval o 0,2 procenta na 144,43 JPY. Euro vůči jenu klesalo o 0,1 procenta na 157,76 JPY.

Stane se dnes:

  • Lidem se otevřou náplavky na Hořejším a Dvořákově nábřeží v centru Prahy, které byly uzavřeny kvůli zvýšené hladině Vltavy.
  • Premiér Petr Fiala na návštěvě Indie. Přednese projev na na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Summit.
  • Jednání Rady NATO-Ukrajina svolané na žádost Kyjeva po nedávných ruských útocích na ukrajinské civilisty, města a obce.