Ranní check: Rohlik kupuje německého konkurenta, Čína podporuje podnikatele

Internetový obchod s potravinami Rohlik sníží ceny vybraných dietních potravin.

Internetový obchod s potravinami Rohlik sníží ceny vybraných dietních potravin. Zdroj: Rohlik

Dobré ráno! Je 212. den roku, svátek má Ignác. V tento den v roce 1932 zvítězila v německých parlamentních volbách NSDAP. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Rohlik chce od Rockaway koupit konkurenční Bringmeister

Německý trh je pro českého online prodejce potravin Rohlik klíčový. Nově to dokazuje i možná akvizice firmy Bringmeister, kterou nyní schvaluje německý antimonopolní úřad. Německou společnost poslední dva roky vlastní česká investiční skupina Rockaway Jakuba Havrlanta.

✅ Globální oteplování může pohřbít řadu letišť

Vyšší teploty dopravcům prodražují provoz, zároveň existenčně ohrožují řadu letišť s nedostatečně dlouhými vzletovými a přistávacími dráhami – čím větší vedro, tím větší nutnost delší dráhy. Zatímco Ruzyně či letiště v Egyptě či na Arabském poloostrově disponují dlouhými dráhami, jiná letiště umístěná ve městech či na menších ostrovech, typicky například řeckých, mohou na oteplování nepříjemně doplatit. 

✅ Čína chce pumpovat peníze do soukromého sektoru

Peking v poslední době představil několik opatření na podporu hospodářského zotavení a slíbil, že zlepší podnikatelské prostředí v zemi. Vedení největší asijské ekonomiky tak reaguje na údaje o vývoji hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí, který zůstal za očekáváním. Hovoří se o tom, že letošní pětiprocentní růstový cíl se nemusí podaří splnit. Komunistická strana proto slibuje, že dá větší příležitost soukromým firmám.

✅ Češi studující v Británii vybírají peníze pomocí crowdfundingu

Brexit znamenal pro studenty z Evropské unie významné navýšení školného ve Velké Británii a ztrátu možnosti získat studentskou bezúročnou půjčku. Pokud rodina nemá silné finanční zázemí, českým studentům nezbývá než shánět prostředky na studium skrze nadace či oslovování filantropů. Nejnovějším trendem je crowdfunding.

Stane se dnes:

  • Před soudem má stanout správce floridského resortu amerického exprezidenta Donalda Trumpa
  • Česká spořitelna zveřejní hospodářské výsledky za první pololetí
  • Český statistický úřad zveřejní předběžný odhad tvorby a užití HDP za 2. čtvrtletí 2023