Čína chce napumpovat peníze do soukromého sektoru. Bojí se zpomalení růstu

Růst čínské ekonomiky

Růst čínské ekonomiky Zdroj: Ilustrace e15

Peking chce přimět domácnosti k větším nákupům.
Peking chce podpořit domácí poptávku mimo jiné pobídkami na nákup bezemisních aut.
Čína zřejmě ve snaze vzkřísit ekonomiku upouští od tlaku na velké technologické společnosti.
4
Fotogalerie

Peking v poslední době představil několik opatření na podporu hospodářského zotavení a slíbil, že zlepší podnikatelské prostředí v zemi. Vedení největší asijské ekonomiky tak reaguje na údaje o vývoji hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí, který zůstal za očekáváním. Hovoří se o tom, že letošní pětiprocentní růstový cíl se nemusí podaří splnit. Komunistická strana proto slibuje, že dá větší příležitost soukromým firmám.

Politbyro čínské komunistické strany tento týden slíbilo, že vystupňuje politickou podporu hospodářského růstu. „Čínská ekonomika v současné době čelí novým výzvám, které vyplývají především z nedostatečné domácí poptávky, potíží s provozem některých podniků, rizik a skrytých nebezpečí v klíčových oblastech, stejně jako ze složitého vnějšího prostředí,“ popsal problémy orgán.

Odhad dalšího vývoje je oříšek

Vedení země se zřejmě zaleklo hospodářských statistik za uplynulý kvartál. Růst čínského HDP sice ve druhém čtvrtletí meziročně zrychlil na 6,3 procenta z tempa 4,5 procenta v prvním, avšak jde o srovnání s obdobím silně poznamenaným pandemickými opatřeními. Oproti prvním třem měsícům letošního roku ekonomika vzrostla jen o 0,8 procenta.

Odborníci se tak domnívají, že existuje riziko nesplnění letošního poměrně skromného hospodářského cíle, a to už druhý rok v řadě. Vývoj je podle nich ale těžko odhadnutelný. Mezinárodní investiční firmy letos několikrát změnily výhled čínského růstu, některé to stihly dokonce už šestkrát. Zatímco na jaře předpokládaly, že HDP poroste zhruba šestiprocentním tempem, v současnosti se kloní spíše k pěti procentům.

Čínské vedení už oznámilo několik konkrétních opaření na podporu ekonomiky. Především zjevně dospělo k závěru, že je třeba oživit soukromý sektor. Přislíbilo, že s privátními firmami bude zacházeno jako se státními podniky a že se tato sféra stane „větší, lepší a silnější“. Národní komise pro rozvoj a reformy se zavázala přilákat více soukromého kapitálu k účasti na velkých národních projektech a plánech na rozvoj průmyslového dodavatelského řetězce.

Konkrétně by privátní finance měly více směřovat do výzkumu a vývoje, dopravy, ochrany vodních zdrojů, zelené energie či moderního zemědělství. Společnosti také budou mít možnost více si půjčovat ze zahraničních zdrojů. Politici už také absolvovali sérii jednání s představiteli soukromých firem.

Byznysmeni se musejí přestat bát

To značí velký posun po letech regulací, které zejména během pandemie dopadaly především na technologické a realitní firmy. V roce 2018 prezident Si Ťin-pching konstatoval, že soukromý sektor se na daňových příjmů země podílí více než z poloviny a na ekonomickém výkonu z šedesáti procent.

Komunistická strana se podle mnohých názorů zalekla růstu bohatství, know-how a vlivu soukromého sektoru a měla za to, že se společnosti jako Tencent a Alibaba těší příliš velké popularitě. V poslední době tak decimovala soukromý sektor a tlačila na úspěch státních společností.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!