Ranní check: Rohlík získal miliardovou půjčku, Paypal zruší dva tisíce míst

Centrála PayPalu v San Jose v USA

Centrála PayPalu v San Jose v USA Zdroj: Profimedia.cz

  • Skupina Premiot mlčí o nesplacených dluhopisech
  • Rohlík získal obří půjčku
  • Boeing se loučí s letounem 747 
  • Paypal zruší dva tisíce míst

Dobré ráno! Je dvaatřicátý den roku, svátek má Hynek a Jasmína. V tento den v roce 2017 schválili poslanci britského parlamentu zákon o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Skupina Premiot mlčí o nesplacených dluhopisech

Na českém finančním trhu se schyluje ke kauze, která by mohla zasáhnout tisíce drobných i větších investorů. V prodlení s vyplácením úroků i se splácením dluhopisů jsou některé firmy z realitní skupiny Premiot Group podnikatele Ondreje Spodniaka. Skupina Premiot v posledních letech vydala cenné papíry za minimálně vyšší stovky milionů korun. Sám Spodniak ani nikdo jiný z jeho firmy na pokusy deníku E15 o kontakt nereagoval. Bez odezvy zůstaly i dotazy zaslané e-mailem přímo a také prostřednictvím PR agentury.      

✅ Rohlík získal miliardovou půjčku. Expanzi do Španělska odkládá, soustředí se na Německo

Rok 2022 byl pro startup Rohlík Tomáše Čupra jeden z nejvíce divokých v jeho téměř desetileté existenci. Vstoupil na rumunský a italský trh, naopak vstup do Madridu kvůli makroekonomické situaci odkládá. Rohlík také oznámil, že ke konci loňského roku získal financování od tří bank ve výši 45 milionů eur, tedy přes jednu miliardu korun. Navzdory poklesu české e-commerce obrat českého startupu vzrostl o 33 procent na 13,6 miliardy korun, v zisku ovšem pravděpodobně není.       

Z(a)tracená čísla: Jak dá metro vydělat Pražanům?

Video placeholde
Metro dá Pražanům vydělat ranec. Byty nesou podle barvy trasy, přestupte na zlatou kolej • Videohub

✅ Poslední Boeing 747 míří k zákazníkovi. V letectví končí éra obřích strojů

Americký výrobce letadel Boeing se loučí s legendou. Nákladní dopravce Atlas Air si převzal v závodu v Everettu na severozápadě USA poslední vyrobený letoun Boeing 747. Po více než pěti dekádách se tak uzavírá historie pravděpodobně nejsnadněji rozpoznávaného dopravního letadla. A to nejen díky jeho specifickému „hrbu“, ale i statusu ikony, který si během let vydobyl.      

✅ Paypal se přidává k Amazonu nebo Microsoftu. Zruší 2000 míst

Americká společnost Paypal Holdings, která poskytuje platební služby, chce v příštích týdnech zrušit zhruba dva tisíce pracovních míst. To odpovídá sedmi procentům celkové pracovní síly firmy. Paypal tak následuje technologické společnosti jako je Amazon, Microsoft nebo SAP, které v minulých dnech oznámily rozsáhlé propouštění.

Stane se dnes: 

  • Eurostat zveřejní rychlý odhad lednového vývoje inflace v eurozóně
  • Kolem 100 tisíc zaměstnanců britské veřejné správy bude stávkovat kvůli platům a důchodům
  • Začne platit zákaz dodávek ruské ropy a ropných produktů do zemí uplatňujících cenový strop
  • Společnost Meta Platforms, která vlastní mimo jiné provozovatele sociální sítě Facebook, zveřejní výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí loňského roku