Ranní check: Ryanair kritizuje Letiště Praha, Česku dochází kámen, Windy je v zisku

Ryanair jsou největšími nízkonákladovými aerolinkami v Evropě.

Ryanair jsou největšími nízkonákladovými aerolinkami v Evropě. Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 257. den roku, svátek má Radka. V tento den v roce 1999 byla na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem poprvé představena Škoda Fabia.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv posledních hodin.

✅ Startup Windy majitele Seznamu se dostal do zisku

Český startup Windy, který skrze kyperskou společnost Helifreak Limited ovládá zakladatel a majitel Seznamu Ivo Lukačovič, vykázal loni poprvé zisk. Internetové aplikaci o počasí zároveň neustále roste počet uživatelů. Podle měření webu Similarweb.com má Windy 94 milionů uživatelů měsíčně a patří mezi tři stovky největších webů světa.

✅ Škoda Auto v neděli znovu spustí výrobu v Kvasinách.

Výroba automobilky Škoda Auto v závodě v Kvasinách na Rychnovsku by se podle vyjádření firmy měla postupně obnovovat od nedělních 22:00. Linky v závodě v Kvasinách stojí od pondělí, částečně omezená je také výroba v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek subdodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy.

✅ Tomáš Braverman po deseti letech končí v čele Heureky

Skupina Heureka, která patří k nejvýraznějším hráčům na poli e-commerce ve střední a východní Evropě, mění svoje vedení. CEO Heureka Group Tomáš Braverman na sociální síti X oznámil, že po deseti letech odchází ze své pozice. Post šéfa skupiny po něm převezme David Chmelař. Dosavadní ředitel Tomáš Braverman bude nevýkonným poradcem představenstva Heureky. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

✅ Účtujete drahé poplatky a nemáte plán, pálí Ryanair do Letiště Praha

Ryanair v Praze rozšiřuje svou nabídku. Ke třem stávajícím bázovaným letadlům přidá čtvrté. Tvrdí, že takto investuje sto milionů dolarů, 2,3 miliardy korun, a vytvoří tři desítky nových pracovních míst. V zimě zavede šest nových linek, celkem jich nabídne 27, a hodlá přepravit celkem 2,4 milionu cestujících. Během tiskové konference přitom zástupci Ryanairu kromě představení novinek ostře kritizovali Letiště Praha.

✅ Česku dochází kámen, musí uvolnit ruce těžařům 

Ani náklady v astronomické výši 1,2 bilionu korun, ani extrasložité povolovací procesy. Největší překážkou výstavby vysokorychlostních tratí v Česku je nedostatek kameniva. Chybí a ještě mnohem citelněji chybět bude nejen státní Správě železnic nebo Ředitelství silnic a dálnic, ale všem investorům, kteří chtějí stavět domy, byty, továrny nebo třeba jaderné reaktory. Mohlo by se zdát, že zajištění zcela základní suroviny pro stavby strategického významu je prostý úkol. Jenže ochrana životního prostředí, těžební limity a vysoké ceny dovozu dělají ze stavebního kamene stále vzácnější zboží.

Stane se dnes: 

  • Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) zveřejní výsledek zasedání k měnové politice
  • Americký národní úřad pro letectví (NASA) zveřejní nezávislou studii o UFO, kterou zadal v roce 2022
  • Jednání bankovní rady České národní banky (ČNB) o finanční stabilitě