Ranní check: Saúdská Arábie mění ekonomiku, zakladatel Foxconnu chce být prezidentem

Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 241. den roku, svátek má Evelína. V tento den v roce 2005 zdevastoval hurikán Katrina pobřeží USA a způsobil škody za 115 miliard dolarů.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Vláda chce drůbežářům seškrtat dotace

Ministerstvo financí chce v rámci proškrtávání státního rozpočtu zrušit dotace pro drůbeží farmy. Příslušný návrh nyní koluje mezirezortním připomínkovým řízením, rozhodnutí by podle ministerstva zemědělství mělo padnout v září. Majitelé větších drůbežích farem varují, že s nulovou podporou od státu budou muset farmy zavřít. Menší farmáři návrh naopak podporují.

✅ Pojistné dohodářů visí ve vzduchu

Systém práce na dohodu včetně přísnějších pravidel pro dohodáře a jejich zaměstnavatele, jimiž chce vláda posílit odvody sociálního i zdravotního pojištění, jsou posledním sporným bodem konsolidačního balíčku. Od změn si ministerstvo financí v příštích dvou letech slibuje zvýšení příjmů státního rozpočtu o dvě miliardy korun. Původní návrh by však přinesl firmám velkou administrativní zátěž. Rezort práce a sociálních věcí má proto předlohu zjednodušit. Dohodáři převažují například v digitálních platformách zaměřených na doručovací služby či taxislužby.

✅ Saúdská Arábie mění svoji ekonomiku

Saúdská Arábie má sedm let do splnění ambiciózních plánů, které jsou součástí Vize 2030. Projekt si klade za cíl transformovat saúdskou ekonomiku, poskytnout obyvatelům lepší životní podmínky a posílit pozici země ve světové politice.

Video placeholde
Saúdská Arábie začíná budovat pouštní megaměsto • YouTube

✅ Slovenskému miliardáři požár zdecimoval závod v Bosně na výrobu toaleťáků

Časté požáry na Balkánském poloostrově dostihly i tuzemského velkopodnikatele. Čtvrtému nejbohatšímu Slovákovi Milanu Fiľovi, jenž působí v Česku a má i české občanství, minulý čtvrtek vyhořela papírna v bosenském městě Banja Luka. Jde o největší papírny v celé zemi.

✅ Zakladatel Foxconnu se chce stát prezidentem Tchaj-wanu

V pondělí oznámil svou kandidaturu na prezidenta Tchaj-wanu miliardář Terry Gou, který stojí za společností Foxconn. Ve svém projevu kritizoval současnou vládu, která dle jeho slov přibližuje zemi k válce. „Tchaj-wan se nesmí stát příští Ukrajinou,“ poukázal na sílící agresi ze strany Čínské lidové republiky. Gou přitom čelí kritice, že je pod vlivem Pekingu kvůli investicím, jež má Foxconn v Číně. Nařčení ovšem razantně odmítá.

Stane se dnes: 

  • Český statistický úřad zveřejní tvorbu a užití HDP za 2. čtvrtletí 2023
  • Končí mezinárodní agrosalon Země živitelka
  • Institut GfK zveřejní index vývoje důvěry spotřebitelů v německou ekonomiku na září
  • V Londýně začne platit rozšíření nízkoemisní zóny (ULEZ) na prakticky celé hlavní město