Vize 2030. Saúdská Arábie chce přetransformovat svou ekonomiku závislou na těžbě ropy

Středobodem nových ekonomických vizí je budování města budoucnosti Neom.

Středobodem nových ekonomických vizí je budování města budoucnosti Neom. Zdroj: Profimedia

Středobodem nových ekonomických vizí je budování města budoucnosti Neom.
2
Fotogalerie

Saúdská Arábie má sedm let do splnění ambiciózních plánů, které jsou součástí Vize 2030. Projekt si klade za cíl transformovat saúdskou ekonomiku, poskytnout obyvatelům lepší životní podmínky a posílit pozici země ve světové politice.

Sedm let zbývá do naplnění Vize 2030, kterou Saúdská Arábie vyhlásila v roce 2016. Jedná se o soubor projektů, které dohromady tvoří plán, jak změnit saúdsko-arabskou ekonomiku momentálně závislou na těžbě ropy. Vize 2030 má tři hlavní cíle, těmi je nová podoba ekonomiky země, zlepšení životní úrovně takřka 40 milionů lidí a udržení místa na světové scéně.

Současná společnost se v době globální klimatické krize odklání od těžby a používání fosilních paliv, zároveň v zemi stále roste populace mladých lidí, kteří hledají pracovní příležitosti. Tyto a další faktory způsobily, že před sedmi lety princ Mohamed bin Salmán zveřejnil novou strategii Saúdské Arábie, spoluvytvořenou s McKinsey, americkou konzultační firmou s celosvětovou působností. Armádní noviny dodávají, že Mohamed bin Salmán vystudoval práva a nastoupil do funkce ministra obrany v roce 2015 poté, co se jeho otec stal králem.

„To není jen o diverzifikaci ekonomiky, jde o transformaci společnosti s cílem vytvořit soběstačnou a flexibilní ekonomiku, která bude schopna čelit výzvám moderního světa,“ říká pro web Insider profesor Simon Mabon, vědecký pracovník Centra zahraniční politiky v Londýně. Saúdská Arábie si drží status největšího světového vývozce ropy.

Tato pozice je v současnosti také posílená tím, že válka na Ukrajině oslabuje ruský export ropy, takže státní ropná společnost Saudi Aramco loni vykázala vysoký čistý zisk 161 miliard dolarů. Saúdští vládci si však uvědomují, že je tento příjem pro zemi nejistý, protože řada států se stále častěji uchyluje k tzv. čisté energii. To také vysvětluje, proč si země stanovila v rámci cílů Vize 2030 zvýšit podíl vývozu, mimo ropu, k HDP z 16 na 50 procent.

Středobodem nových ekonomických vizí je však budování města Neom, v překladu nazývaného Linie. Jeho cena se odhaduje na asi jeden bilion dolarů. Bude se nacházet v severozápadním cípu země a představuje vše, čeho se snaží Saúdská Arábie ve svých vizích dosáhnout. Návrhy „města budoucnosti“ rozkládajícího se na ploše 26 tisíc metrů čtverečních ukazují zrcadlovou strukturu v poušti.

Arabové jej představují jako nejobyvatelnější místo na planetě, které bude fungovat bez aut, stoprocentně na obnovitelné energii a služby budou lidem dostupné do pěti minut chůze. Má jít hlavně také o poskytnutí nových ekonomických příležitostí pro lidi a nastavení standardu futuristického města, který bude zbytek světa napodobovat.

V projektu je ale také více než 20 dalších plánů, jako je například prázdninová destinace u Rudého moře nebo Qiddiya, hlavní město umění a zábavy, které má ambice poskytnout práci všem svým obyvatelům. Právě snížení nezaměstnanosti v zemi a vytvoření pracovních míst je jeden z okruhů, kterému se Vize 2030 také věnuje.

„Starý systém poskytování zaměstnání, a to především ve veřejném sektoru, teď selhává, protože velikost populace přesáhla jeho kapacitu,“ řekl Gerald M. Feierstein, bývalý velvyslanec Spojených států v Jemenu. Loni se podle Mezinárodního měnového fondu stala Saúdská Arábie zemí s nejrychleji rostoucí ekonomikou ze skupiny států G20, míra nezaměstnanosti klesla na 4,8 procenta. Také se jí již podařilo překročit plán zapojit do trhu práce 30 procent žen, což byl jeden z cílů vize.

Strategie si rovněž klade za cíl upevnit místo Saúdské Arábie ve světové ekonomice. Jsou viditelné také snahy některých zemí, zejména s rychle rostoucí ekonomikou, například Indie nebo Číny, o posílení obchodních vztahů se Saúdskou Arábií. S těmito tendencemi je v kontrastu stagnace vztahu Saúdské Arábie se Spojenými státy, které patří již od vzniku království ve třicátých letech 20. století k jejím nejbližším partnerům. Čína je také největším odběratelem saúdské ropy a obchodním partnerem, po ní následuje Evropská unie.