Ranní check: Šmejc ovládne polskou sázkařskou jedničku, Indové přistáli na Měsíci

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: PPF

Dobré ráno! Je 236. den roku, svátek má Bartoloměj. V tento den v roce 1991 vyhlásila Ukrajina nezávislost na Sovětském svazu.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv posledních hodin.

✅ Šmejc a Entain dobyli polskou sázkařskou jedničku

Středoevropská sázkařská skupina Entain CEE, v níž drží minoritní podíl i český holding Emma Capital Jiřího Šmejce, učinila další krok na cestě k plnému ovládnutí největší polské sázkové kanceláře STS. Veřejnou nabídku na odkup akcií STS přijala drtivá většina drobných investorů, díky čemuž bude moci Entain CEE delistovat titul z burzy ve zrychleném a zjednodušeném módu.

✅ Indie se stala čtvrtou zemí, které se podařilo přistát na Měsíci

Indie slaví velký úspěch. Stala se čtvrtou zemí v historii, které se podařilo přistát na Měsíci. Přistávací modul Vikram sondy Chandrayaan 3 úspěšně dosedl poblíž jižního pólu přirozeného souputníka Země ve středu odpoledne SELČ. Přímý přenos z řídicího střediska sledovalo na platformě YouTube přes sedm milionů lidí včetně premiéra země Nárendry Módího.

✅ Exšéf Vojenského zpravodajství Kovanda cvičí armády po světě

Společnost Bowenite, které šéfuje jeden z největších odborníků na výcvik speciálních jednotek a někdejší šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, patří spíše mezi neznámé české firmy. Zaměřuje se totiž výhradně na zahraniční trhy. Konkrétně Afriku, Blízký Východ a Asii. Zde cvičí vládní elitní jednotky a dodává jim potřebný vojenský materiál.

✅ Rozmach LNG terminálů zajistí Evropě klidnou zimu

Nervozita na evropském energetickém trhu pomalu vyprchává. Díky překotné výstavbě LNG terminálů se Evropa dokázala vymanit ze závislosti na ruských dodávkách a nahradit je právě zkapalněným plynem ze všech koutů světa. Dostatek plynu pro topnou sezónu by tak podle analytiků neměla ohrozit už ani chladnější zima.

✅ Šéf wagnerovců Prigožin zemřel při havárii letadla, píší agentury

Soukromé letadlo, na jehož palubě byl podle seznamu pasažérů i šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, dnes večer havarovalo v ruské Tverské oblasti severně od Moskvy. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na úřady. Zemřelo všech sedm cestujících a tři členové posádky, příčina pádu letadla je předmětem vyšetřování.

Stane se dnes: 

  • Začne mezinárodní agrosalon Země živitelka
  • Turecká centrální banka oznámí rozhodnutí k měnové politice
  • Polská petrochemická skupina Orlen, která v České republice vlastní firmu Unipetrol, zveřejní hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí
  • Končí summit hospodářského uskupení BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR)
  • Japonsko začne s vypouštěním radioaktivní vody z poškozené jaderné elektrárny Fukušima do Tichého oceánu