Ranní check: Soud zmrazil Vítkův majetek, Češi drží stovky tisíc investičních bytů

Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Dobré ráno! Je 123. den roku, svátek má Alex. V tento den roku 2002 vznikla česká Wikipedie.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Kyperský soud nařídil zmrazit Vítkův majetek za miliardy

Soudní spory Radovana Vítka s jeho bývalými partnery pokračují. Kyperský soud  nařídil bankám zmrazit část majetku českého miliardáře v hodnotě třinácti miliard korun. Týká se to jeho investiční a realitní společnosti Czech Property Investments, uvedl německý ekonomický deník Handelsblatt. Vítkova CPI Property Group tvrdí, že ke svým účtům má stále přístup.

Ekonomika vzrostla mezičtvrtletně o jednu desetinu procenta. Potíže však přetrvávají

V Česku skončila recese, shodují se analytici. Výsledek hrubého domácího produktu předčil jejich předchozí odhady, když oproti předchozímu kvartálu podle předběžných dat Českého statistického úřadu vzrostl o 0,1 procenta. Meziročně zaznamenal pokles o 0,2 procenta. Tuzemská ekonomika však podle Svazu průmyslu a dopravy dál zůstává v nevalné kondici.

Češi pronajímají téměř čtvrt milionu investičních bytů. Většina je v Praze

Byt pro děti nebo jako zajištění na stáří. Důvody pro pořízení druhého, třetího a dalšího bytu mohou být různé, ale ve všech případech jde pro běžné lidi obvykle o výnosnou investici. V Česku se nyní pronajímá zhruba 223 tisíc investičních bytů, které vlastní 71 tisíc lidí. Jde tak podle studie společnosti Dataligence pro Asociaci nájemního bydlení o přibližně desetinu všech bytů. Nejvíce jich je v Praze a Středočeském kraji.

Zaměstnanec jménem ChatGPT. Americká IBM nahradí tisíce pracovníků roboty

Americká technologická společnost IBM, která působí i v tuzemsku, očekává, že v příštích pěti letech nahradí kolem 7800 pracovních míst umělou inteligencí. O zaměstnání přijdou zejména administrativní pracovníci podniku, například v oddělení lidských zdrojů. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to uvedl výkonný ředitel IBM Arvind Krishna. Svěřit pracovní úkoly ChatGPT momentálně zkouší i největší provozovatel tuzemských call center Conectart.

Stane se dnes:

  • Česká národní banka zveřejní svou jarní makroekonomickou prognózu.
  • Bude se konat jednání vlády. Ministři vyhodnotí výdaje na české předsednictví, převod nepotřebného majetku Správy železnic nebo výroční zprávu o extremismu.
  • Český statistický úřad zveřejní míry zaměstnanosti a nezaměstnanosti a ekonomické aktivity za březen 2023
  • Pokračuje řádná schůze sněmovny. Poslanci by měli schvalovat novely o právu na informace o životním prostředí, o ochraně hospodářské soutěže, o ověřování střelných zbraní a o přeměně ŘSD na státní podnik.
  •  Americká centrální banka (Fed) na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru oznámí rozhodnutí o úrokových sazbách.