Kyperský soud nařídil zmrazit Vítkův majetek za miliardy. Ke všemu máme přístup, brání se CPI

Budovu Bubenská 1 získala CPI PG, když ovládla Orco Property Group.

Budovu Bubenská 1 získala CPI PG, když ovládla Orco Property Group. Zdroj: CPI

Soudní spory Radovana Vítka s jeho bývalými partnery pokračují. Kyperský soud  nařídil bankám zmrazit část majetku českého miliardáře v hodnotě třinácti miliard korun. Týká se to jeho investiční a realitní společnosti Czech Property Investments (CPI), uvedl německý ekonomický deník Handelsblatt. Vítkova CPI Property Group tvrdí, že ke svým účtům má stále přístup.

„Předběžné opatření není účinné. Žádné účty nejsou obstavené, majetek není zamrazen," reagoval stručně mluvčí CPI PG Jakub Velen.

Bývalí Vítkovi partneři na něj od roku 2015 podali řadu žalob u soudů v USA, v Lucembursku a na Kypru. Spor se týká převzetí firmy Orco Property Group, kterým Vítek údajně připravil žalobce o více než miliardu dolarů.

Žalobci, mezi kterými figurují mimo jiné někdejší manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) Jiří Diviš a Marek Čmejla, tvrdí, že je podnikatel při budování CPI podvedl. „Jedná se o obvyklý recyklát lží a nesmyslů, které už Čmejla s Divišem neúspěšně použili v Americe i v České republice,“ komentoval to mluvčí CPI Velen.

Žalující teď slaví první úspěch. Na konci dubna totiž vypršela lhůta soudu, do které měli Vítkovi advokáti předložit argumenty proti zmrazení majetku. To se nestalo, a tak soud žalující straně vyhověl. Do léta by měl soud rozhodnout, zda majetek uvolní, či zda zůstane zablokovaný až do konce soudního sporu.

Diviš, Čmejla a další se v žalobě odvolávají na zprávu lucemburského regulátora finančního trhu CSSF. Ta uvádí, že Vítek ovládl Orco Property Group registrovanou v Lucembursku prostřednictvím kyperských firem sloužících jako zástěrka a vytlačil tak své obchodní partnery. Za porušení oznamovacích povinností už Vítek v Lucembursku dostal pokutu 1,5 milionu eur.

CPI už v minulých letech čelila kvůli převzetí Orco Property Group žalobě amerického hedgeového fondu Kingstown a dalších stran včetně firem Diviše a Čmejly. Americké soudy žalobu opakovaně zamítly, definitivně dal za pravdu CPI loni tamní odvolací soud. 

CPI Property Group, kterou Vítek vlastní z 87 procent, zaznamenala loni úspěšný rok, který byl plný změn. Celkové příjmy společnosti se zdvojnásobily v přepočtu na více než 30 miliard korun, mimo jiné díky ovládnutí rakouských realitních společností Immofinanz a S Immo. Hrubý zisk přesáhl 14 miliard, meziročně stoupl o 65 procent.

Jedné z největších realitních skupin ve střední Evropě však zároveň výrazně vzrostla zadluženost. Míra zadlužení vůči hodnotě majetku dosahovala ještě v roce 2021 zhruba 35 procent, v roce 2022 se vyšplhala na 50,9 procenta. Ještě loni proti CPI PG začala prodávat některé nemovitosti ze svého portfolia.