Ekonomika vzrostla mezičtvrtletně o jednu desetinu procenta. Potíže však přetrvávají

Růstu HDP pomohla stoupající zahraniční poptávka, domácnosti své výdaje dál snižovaly.

Růstu HDP pomohla stoupající zahraniční poptávka, domácnosti své výdaje dál snižovaly. Zdroj: E15 Ján Juhaniak

V Česku skončila recese, shodují se analytici. Výsledek hrubého domácího produktu (HDP) předčil jejich předchozí odhady, když oproti předchozímu kvartálu podle předběžných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl o 0,1 procenta. Meziročně zaznamenal pokles o 0,2 procenta. Tuzemská ekonomika však podle Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP) dál zůstává v nevalné kondici.

„Firmy se dál potýkají s dřívějšími překážkami od stále vysokého meziročního růstu inflace spojené s inflačními očekáváními přes drahé energie oproti globální konkurenci až po nedostatek pracovníků a ochlazování poptávky,“ uvedl ředitel sekce hospodářské politiky SP Bohuslav Čížek. 

Na případný přehnaný optimismus upozorňuje i hlavní ekonom investiční společnosti Cyrrus Vít Hradil. „Ze strany domácí poptávky sice ve zbytku roku očekáváme postupné zlepšování, ovšem ve výrazném útlumu zůstává většina průmyslových odvětví s výjimkou výroby automobilů,“ říká.  

Růstu HDP pomohla rostoucí zahraniční poptávka, naopak české domácnosti  dále snižovaly výdaje. „Pokles zaznamenala rovněž tvorba hrubého kapitálu, kde nastal meziroční propad po dvouletém období růstu,“ říká hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. K mezičtvrtletnímu i meziročnímu příznivému vývoji hrubé přidané hodnoty přispěly vedle průmyslu třeba stavebnictví nebo pohostinství. 

V dalších měsících se na vývoji HDP projeví zejména zhoršující se ekonomický výkon Evropy, svou roli může sehrát i klesající důvěra amerických klientů v menší banky. Odborníci navíc dále očekávají zdražování energií a výpadky ve výrobě čipů nebo dalších součástek. 

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská nicméně předpokládá, že po úsporném podzimu a zimě začnou tuzemské domácnosti s nadcházejícím létem opět více utrácet. „I díky trvající nízké nezaměstnanosti můžeme u českých spotřebitelů očekávat zvyšování spotřeby a následné oživení ekonomiky ve druhé polovině roku,“ dodává. 

Svaz průmyslu a obchodu očekává ve vývoji HDP stagnaci, předpokládá celoroční růst o 0,1 procenta. Analytici očekávají roční nárůst do jednoho procenta.