Zaměstnanec jménem ChatGPT. Americká IBM nahradí tisíce pracovníků roboty

Americká korporace IBM hodlá do pěti let nahradit tisíce zaměstnanců umělou inteligencí.

Americká korporace IBM hodlá do pěti let nahradit tisíce zaměstnanců umělou inteligencí. Zdroj: Reuters

ChatGPT od OpenAI uchvátil veřejnost svou schopností generovat mimořádně kvalitní text.
2
Fotogalerie

Americká technologická společnost IBM, která působí i v tuzemsku, očekává, že v příštích pěti letech nahradí kolem 7800 pracovních míst umělou inteligencí. O zaměstnání přijdou zejména administrativní pracovníci podniku, například v oddělení lidských zdrojů. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to uvedl výkonný ředitel IBM Arvind Krishna. Svěřit pracovní úkoly ChatGPT momentálně zkouší i největší provozovatel tuzemských call center Conectart.

IBM podle Krishny zpomalí nebo úplně zastaví nábor nových zaměstnanců na určité pozice. V současné době společnost zaměstnává přibližně 26 tisíc lidí, kteří nejsou v přímém kontaktu se zákazníky. „Umím si snadno představit, že třicet procent z nich bude nahrazeno umělou inteligencí a automatizací v průběhu pěti let,“ prohlásil Krishna.

Krishnova slova přicházejí v době, kdy se americký technologický sektor vzhledem k ekonomické situaci ve světě masově zbavuje zaměstnanců. Také IBM už na začátku roku oznámila, že propustí 1,5 procenta ze svých 260 tisíc lidí. Jak tvrdí Krishna, celkový počet jejích pracovních sil se nicméně paradoxně zvýšil, protože v letošním prvním čtvrtletí přijala 7000 osob na jiné úkoly.  

Kterých zemí se tato transformace bude týkat, šéf nadnárodní firmy neupřesnil. Česká pobočka IBM na dotazy E15 zatím nereagovala, americká centrála nicméně uvedla, že nedošlo k plošnému pozastavení náboru nových pracovníků. „Soustředíme se na pozice vytvářející nové příjmy. Naopak jsme velice pečliví při výběru zaměstnanců, kteří nepřicházejí do přímého kontaktu se zákazníky nebo technologiemi,“ řekl E15 Adam Pratt z tiskového oddělení americké IBM. Firma nyní podle něj hledá uchazeče pro tisíce míst.

Co dokáže ChatGPT:

Video placeholde
Jazykový model ChatGPT je hitem. Umělá inteligence umí stvořit přirozený text • Videohub

Bloomberg upozorňuje, že IBM je první obří společností, která se rozhodla zahrnout čím dál tím vyspělejší programy umělé inteligence do své dlouhodobé náborové strategie. Také člen globálního vedení IBM Christopher Padilla označil v loňském interview pro E15 rozmach umělé inteligence za jeden z nejzásadnějších trendů současnosti, na který se firma plánuje zaměřit. „Hlavním přínosem těchto technologií je snižování a urychlování byrokratických procesů,“ řekl Padilla.

Populárního chatbota ChatGPT od americké firmy OpenAI, který v posledních měsících doslova pobláznil veřejnost svou schopností generovat mimořádně kvalitní texty, aktuálně testuje třeba i největší tuzemský provozovatel kontaktních center – společnost Conectart. Systém bude připravovat rychlé souhrny jednotlivých konverzací. Během několika vteřin tak operátor zjistí, jaké záležitosti s kontaktním centrem zákazník v minulosti řešil. Dále bude vytvářet návrh odpovědí v rámci e-mailové komunikace nebo zpětnou vazbu na operátorovu práci, v čemž je podle firmy už nyní objektivně přesnější než živý hodnotitel.

„V ChatGPT vidíme skvělý nástroj ke zlepšení komunikace a k rychlejšímu odbavení zákaznických požadavků. Tato nejnovější technologie uvolní operátorům až třicet procent jejich kapacit,“ vysvětluje generální ředitel Conectartu Petr Studnička. „Jedná se zatím o zkušební proces. Výsledky spolupráce naznačí, jak velký potenciál ChatGPT pro call centra má,“ dodává.

Podle odborníků se nástroje typu ChatGPT již brzy stanou nedílnou součástí pracovního trhu. Jejich implementace však s sebou přináší i nové výzvy a rizika. „Umělá inteligence může výrazně omezit lidské chyby, snížit riziko a převzít nebezpečné úkoly, například zneškodnit bombu, letět do vesmíru nebo zkoumat oceány. Stroje se také neunaví a mohou pracovat nekonečně dlouho i na opakujících se úkolech. Zároveň ale vidíme masivní použití AI technologií i na temné straně, kdy se je kyberzločinci snaží využít pro vytváření nových typů kybernetických hrozeb,“ podotýká Pavel Krejčí, expert na kybernetickou bezpečnost ze společnosti Check Point Software Technologies.