Ranní check: Sucho v Panamském průplavu ohrožuje světovou dopravu, bitcoin posílil

Panamský průplav

Panamský průplav Zdroj: profimedia.cz

Dobré ráno! Je 174. den roku, svátek má Zdeňka. V tento den před čtyřmi lety protestovalo na Letenské pláni v Praze 250 tisíc lidí proti vládě Andreje Babiše (ANO). Šlo o největší českou demonstraci od roku 1989. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí uplynulých hodin.

Hrozí obchodní válka EU vs. Peking. Hraje se o ochranu dražších evropských elektromobilů

Čínští výrobci plně elektrických bateriových vozů stále rychleji pronikají do Evropy. Jelikož mají významný potenciál navýšit své prodejní podíly na hlavních evropských trzích ze stávajících jednotek procent na desítky, tlak na zavedení protekcionistických opatření vůči dováženým automobilům sílí. Jak upozorňuje web Politico, ochranářské tendence se snaží v Evropské unii prosadit hlavně Francie. 

Ukrajinská protiofenziva zatím neplní očekávání, míní západní činitelé

Ukrajinská protiofenziva je zatím méně úspěšná, než předpovídaly západní analýzy, uvedla stanice CNN s odvoláním na nejmenované západní představitele. Ruské síly se naopak ukrajinským útokům brání efektivněji, než se očekávalo. Průběh ukrajinské protiofenzivy mnozí považují za určující pro to, která ze stran válku vyhraje. Operace je však teprve v počáteční fázi a USA i další západní spojenci si zachovávají optimismus, věří, že se ukrajinským silám časem podaří dosáhnout významnějších územních zisků.  

Bitcoin mohutně posílil. Byznysmeni sní o obchodu desetiletí, analytik krotí optimismus

Kryptoměny, a zejména bitcoin prožívají velmi pozitivní týden. Cena dominantní kryptoměny poskočila nad 30 tisíc dolarů, nejvýše od poloviny dubna. V mezitýdenním srovnání je bitcoin dvacet procent v plusu. Optimismus držitelů pohánějí zprávy o tom, že velké investiční firmy i některé banky chtějí umožnit svým klientům nakupovat bitcoiny. Jak ale varuje analytik Bloomberg Intelligence Mike McGlone, finanční trhy se nyní vezou na vlně neopodstatněného optimismu. 

Vysychání Panamského průplavu ohrožuje globální dopravu

Globální obchod může zpomalit a prodražit nízký stav vody v Panamském průplavu, způsobený velkým suchem v oblasti. Hladina Gatúnského jezera, přes které vodní cesta vede, v červenci zřejmě dosáhne historického minima. Pokud budou nepříznivé podmínky přetrvávat, mohl by si svět zopakovat potíže z dob pandemie, kdy se dodávky zboží značně prodlužovaly. Už nyní je v průplavu omezen ponor a přepravci tak zvedají sazby za transport kontejnerů o stovky dolarů.

Stane se dnes:

  • Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi bude v Kaliningradu jednat s ředitelem ruského jaderného koncernu Rosatom Alexejem Lichačovem. Grossi minulý týden navštívil Záporožskou jadernou elektrárnu, okupovanou Rusy a ohroženou protržením Kachovské přehrady a probíhajícími boji na jihovýchodě Ukrajiny.
  • Koná se řádná valná hromada společnosti Pražská energetika (PRE). Na programu je schválení účetní závěrky za rok 2022, rozdělení zisku, změna stanov, odvolání a volba členů dozorčí rady.
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně za červen.