Ranní check: Tesla tlačí dolů akcie čínských rivalů, v USA padla další velká banka

Vůz Tesla v představách umělé inteligence

Vůz Tesla v představách umělé inteligence Zdroj: E15/Midjourney

Dobré ráno! Je 122. den roku, svátek má Zikmund. V tento den roku 1998 byla založena Evropská centrální banka.  

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Spolkové bydlení se v Praze zaseklo. Projekt tak otestuje obec u Brna

Bytovou situaci v Praze má pomoci vylepšit výstavba spolkového bydlení. Pražští radní na to dokonce před několika lety vyčlenili pětici pozemků, právníci připravili metodiku projektu a banka vytvořila úvěrový produkt na míru. Od té doby se ovšem nenašla politická vůle a pozemky tak stále leží ladem. Připravenou metodiku pro hlavní město se letos rozhodly převzít Pohořelice u Brna, které tímto způsobem chtějí postavit dostupné bydlení pro své obyvatele.

Agresivní Tesla sráží akcie čínských konkurentů. Obětí cenové války jsou investoři

Na agresivní cenovou politiku americké automobilky Tesla, zvyšující se konkurenci na trhu i na rostoucí ceny baterií doplácejí akcie čínských výrobců elektromobilů. Tyto cenné papíry od začátku roku obvykle stagnují nebo výrazněji klesají, zatímco Tesla masivně roste. Nic na tom nemění ani rychle rostoucí odbyt elektromobilů na světových trzích. Vlivů, které usměrňují vývoj hodnoty akcií automobilek, je mnohem více, cenová válka, jejímž rozpoutáním Tesla šokovala automobilový průmysl, nicméně k pohybům na burzách nemálo přispívá.      

V USA končí už třetí velká banka. Kalifornská First Republic nuceně přechází pod JP Morgan

Američtí regulátoři uvalili nucenou správu na First Republic Bank a následně většinu jejího majetku prodali bankovnímu obrovi JP Morgan Chase. First Republic se v posledních týdnech potýkala s masivním odlivem klientských vkladů. Jde už o třetí větší americkou banku za poslední dva měsíce, která ukončila činnost.      

Odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje letos nejspíš skončí. Vláda šetří, lidé si připlatí

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) bude prosazovat zrušení odpuštění poplatků z obnovitelných zdrojů energie od začátku příštího roku. Změna by byla součástí fiskálních opatření, jimiž chce vláda snížit růst zadlužení veřejných financí. Podmínkou je, že tento krok umožní energetická situace na trhu.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní předběžný odhad hrubého domácího produktu za první čtvrtletí letošního roku.
  • Ministr zahraničí Jan Lipavský se v USA setká se svým protějškem Antonym Blinkenem.
  • Ministerstvo financí zveřejní údaje o státním rozpočtu ke konci dubna.
  • Prezident Petr Pavel se setká s premiérem Petrem Fialou (ODS). Budou jednat o obměně vlády po rezignaci ministra školství Vladimíra Balaše.
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad dubnového vývoje inflace v eurozóně.