Spolkové bydlení se v Praze zaseklo. Projekt tak otestuje obec u Brna

Pilotní spolkový dům by se měl v Pohořelicích začít stavět příští rok na jaře.

Pilotní spolkový dům by se měl v Pohořelicích začít stavět příští rok na jaře. Zdroj: profimedia.cz

Bytovou situaci v Praze má pomoci vylepšit výstavba spolkového bydlení. Pražští radní na to dokonce před několika lety vyčlenili pětici pozemků, odborníci připravili metodiku projektu a banka vytvořila úvěrový produkt na míru. Od té doby se ovšem nenašla politická vůle a pozemky tak stále leží ladem. Připravenou metodiku pro hlavní město se letos rozhodly převzít Pohořelice u Brna, které tímto způsobem chtějí postavit dostupné bydlení pro své obyvatele.

„Hledali jsme možnosti, jak umožnit střední třídě pořídit si cenově dostupný byt. Dopředu říkáme, že to není pro sociální případy, ale pro střední třídu, která si nemůže nebo nechce v současné situaci vzít hypotéku,“ říká místostarosta Pohořelic Patrik Pařil (ANO). Na dotaci obec kvůli své finanční situaci nedosáhla, a tak volba padla na spolkové bydlení, z něhož bude těžit radnice i budoucí obyvatelé, kteří po nějaké době získají byty do osobního vlastnictví.

Obec do investice vloží pozemek a projektovou dokumentaci, která je již hotová. Na dům má obec už z dřívějška stavební povolení. S metodikou a realizací jí pomohou odborníci společnosti Explica Consulting, kteří projekt spolkového bydlení připravili původně pro Prahu. Ze 44 bytů získá obec do bytového fondu třináct jednotek, pro zbylých jednatřicet bude hledat zájemce. „Zájem je enormní, lidé tu chtějí bydlet a chtějí mít vlastní bydlení,“ pozoruje Pařil, který bude muset s vedením města rozhodnout, jakým způsobem se budou lidé do projektu vybírat.

Celková investice vyjde na zhruba 150 milionů korun bez DPH. Radnice si ponechává spíše menší byty. V nabídce pro veřejnost je třeba byt o rozloze 75 metrů čtverečních s terasou a výhledem na Pálavu za zhruba 4,8 milionu korun nebo nejmenší třicetimetrový byt za 2,2 milionu korun. Po splacení úvěru, který spolku poskytne vybraná banka, lze byt převést do osobního vlastnictví.

Na rozdíl od hypotéky nebudou moci členové spolku s bytem nakládat podle své libosti. „Pokud budete chtít spolek opustit, musíte svůj podíl nejdříve nabídnout městu a posléze až někomu jinému. Zpátky člověk dostane tolik, kolik do investice vložil, se zhodnocením o růst cen v daném čase a místě,“ popisuje Pařil. „To je ten důvod, proč jsme se rozhodli pro spolkové bydlení místo družstevního. Na družstevní podíl může být exekuce, můžete ho zastavit, můžete ho se ziskem přeprodat,“ řekl Pařil, podle kterého se obec snaží předejít spekulacím s byty. Do září by měl podle místostarosty vzniknout spolek, kterému obec pozemek prodá a který vysoutěží dodavatele stavby. Stavět by se mohlo začít příští rok na jaře.

Praha to zkusí znovu

Už nyní je jasné, že o podobný projekt v Praze by měly zájem stovky lidí. Politici v kuloárech mluví o vnitrokoaličních sporech, které v minulém volebním období zabránily rychlejšímu rozvoji projektu. „Po létě bych to chtěl zase vytáhnout,“ říká o pětici stavebních pozemků náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN), který stejnou pozici zastával i v minulém volebním období. Na pozemcích se počítá s bytovými domy o desítkách bytů. „Kdybych byl mladý, tak bych do toho hned šel,“ dodal Hlaváček. Projekty se zvažují například v Praze 5 nebo Praze 10.

Na úrovni hlavního města se objevuje přirozeně více problémů. Podle Hlaváčka je klíčové najít způsob, jakým se do projektu budou vybírat lidé. Odborníci společnosti Explica Consulting, kteří metodiku připravili, vymysleli IT systém, který by budoucí obyvatele vybral náhodně. „Výběr nepřipouští jakékoli ovlivňování procesu výběru a je veřejně auditovatelný,“ říká analytik Michal Beník. Politici nejen v Pohořelicích, ale i v Praze si však takové řešení nedovedou zatím příliš představit.

Komerční banka pro tyto účely vyvinula úvěrový produkt na míru, kterým by se projekty spolkového bydlení v Praze nebo Brně mohly financovat. Banka má na první vlnu projektů v těchto dvou městech připraveny dvě miliardy korun. Pro menší obce se nyní schvaluje modifikovaná podoba produktu. „Tím se otevře trh developmentu dostupného bydlení pro malé obce,“ domnívá se Beník, podle něhož by díky tomu mohly vzniknout v Česku desítky podobných projektů jako v Pohořelicích u Brna.