Ranní check: Těžební giganty omezují zelené plány. Brusel představil plán pro ekonomickou bezpečnost

Těžební plošina norské společnosti Vaar Energi

Těžební plošina norské společnosti Vaar Energi Zdroj: Vaar Energi

Dobré ráno! Je 172. den roku, svátek má Alois a Aloisie. V tento den v roce 1968 bylo na československém území zahájeno armádní cvičení států Varšavské smlouvy nazvané Šumava. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí uplynulých hodin.

✅ Chceme konsolidovat sázkařské lídry regionu, říká investiční šéf Šmejcovy Emmy Capital

Česká investiční skupina Emma Capital naplňuje svou vizi a se svým obchodním partnerem Entain Plc se v regionu střední a východní Evropy stává čím dál významnější sázkovou kanceláří. Nově do holdingu Entain CEE, v níž Emma drží čtvrtinový podíl, přikupuje 70 procent v polské jedničce sportovních sázek STS. Podle investičního ředitele Emmy Capital Pavla Horáka je to jen začátek na dlouhé cestě, na níž bude chtít Entain CEE konsolidovat i další sázkovky ve střední a východní Evropě. „Další akviziční příležitosti se mohou objevit v zemích bývalé Jugoslávie,“ říká Horák.

✅ Těžební giganty omezují zelené plány a vracejí se k ropě a plynu. Ekologové zuří

Velké evropské těžební společnosti Shell, BP či TotalEnergies revidují své plány na odklon od fosilních paliv a příklon k obnovitelným zdrojům. K přehodnocení záměrů je přiměly válka na Ukrajině, obavy o dostatek ropy a plynu a lákavé zisky z nich. Shell kupříkladu upouští od záměru snižovat v nejbližších letech objem produkce ropy. Tento vývoj vyvolal ostrou kritiku ze stran ekologických aktivistů.

✅ Brusel představuje první plán pro ekonomickou bezpečnost, chce dohlížet na vývoz technologií

Evropská komise je připravena vzdát se dlouho držených ideálů volného trhu a představuje svou první strategii ekonomické bezpečnosti Evropské unie. Ta reaguje na narůstající spory USA a Číny a bezpečnostní hrozby vyplývající z války na Ukrajině. Navrhovaná opatření zahrnují mimo jiné přísnější dohled nad exportem vybraného zboží vojenského i civilního charakteru, stejně jako na vývozem pokrokových technologií.

✅ Syn prezidenta USA Hunter Biden se přizná k přečinům s daněmi a držením zbraně

Syn amerického prezidenta Hunter Biden u soudu přizná vinu za porušení federálních zákonů ve třech bodech: dva se týkají vědomého neodvedení daně z příjmů a jeden držení zbraně osobou užívající zakázané návykové látky. O případu píší americká média s odvoláním na dokument okresního soudu v Bidenově domovském státě Delaware. Biden mladší se na přiznání viny u soudu dohodl s prokuraturou.

Stane se dnes:

  • Měnověpolitické jednání bankovní rady České národní banky (ČNB). 
  • Prezident Petr Pavel předá jmenovací dekrety profesorům vysokých škol, mj. historikovi umění Jiřímu Fajtovi a fyzikovi Ivanu Ošťádalovi, kterým Pavlův předchůdce Miloš Zeman odmítal titul udělit kvůli výhradám k jejich minulosti. 
  • Další jednání velvyslanců zemí Evropské unie o novém balíku sankcí proti Rusku. 
  • Očekává se, že německý automobilový koncern Volkswagen investorům představí nové finanční cíle a také aktualizovanou firemní strategii.