Ranní check: Tuzemské banky odmítají severské měny. Allegro chce ovládnout český trh

Allegro

Allegro Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 214. den roku, svátek má Gustav. V tento den roku 1945 byla přijata Postupimská dohoda o poválečném uspořádání Evropy. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Německým zbrojovkám se kupí objednávky, akcionáři mají žně

Napadení Ukrajiny Ruskem rozjelo naplno stroje zbrojovek po celém světě. Válka nepřináší jen utrpení, ale i velké peníze. Zejména těm, kteří zásobují bojiště zbraněmi. Německé zbrojovky nejsou výjimkou. Spíše by se dalo říct, že jsou na špici těch, kteří kvůli válce zvyšují čísla ve svých bilancích.

✅ O přežití Mall.cz a CZC rozhodnou zákazníci. Allegro chce obsadit český trh

Polské Allegro, pod které spadá i původně česká Mall Group, chce po pozvolném startu naplnit ambiciózní cíle na tuzemském trhu. „Čeká nás hodně práce, ale s českým trhem v dlouhodobém horizontu počítáme. Zabere to hodně času, ale víme, že náš model může být hodně efektivní,“ tvrdí Wojciech Bogdan z vedení Allegra. 

✅ Valorizace plateb za státní pojištěnce se prodraží. Inflace klesla méně, než vláda čekala

Na zdravotní pojištění dětí, důchodců, rodičů na rodičovské či nezaměstnaných si bude muset stát v příštím roce připravit více peněz, než původně očekával. Od příštího roku se platby za státní pojištěnce začnou valorizovat podle inflace a růstu reálných mezd a podle ministerstva financí překonají měsíční platby za jednoho pojištěnce hranici dvou tisíc korun. To znamená zvýšení celkových výdajů až o 13 miliard korun.

✅ U nás jen kartou, zní ze Skandinávie. České banky přestávají měnit dánské a švédské koruny

Česká národní banka upozorňuje na horší směnitelnost skandinávských měn. Doporučuje v těchto zemích platit bezhotovostním způsobem a případnou místní hotovost v nich směnit zpět na eura. Jedná se o reakci na rozhodnutí centrálních bank Dánska, Švédska a Norska, které v červnu oznámily ztížení výměny skandinávských měn mimo jejich území. Některé české komerční banky tedy postupně pozastavují výkup těchto měn, což se propisuje do omezení možností směnit českou hotovost do těchto měn v některých běžných směnárnách.

Stane se dnes:

  • Senát bude schvalovat návrhy na jmenování Roberta Fremra, Veroniky Křesťanové a Kateřiny Ronovské novými ústavními soudci.
  • Na letišti v Českých Budějovicích bude zahájen mezinárodní provoz.
  • Ruský nejvyšší soud má projednat odvolání novináře Ivana Safronova, který byl odsouzen k 22 letům odnětí svobody za vlastizradu kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou.