Ranní check: USA po krachu banky chystají fond. Guvernér ČNB získal prověrku na přísně tajné

Guvernér České národní banky Aleš Michl získal bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň Přísně tajné.

Guvernér České národní banky Aleš Michl získal bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň Přísně tajné. Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 72. den v roce, svátek slaví Růžena. V tento den roku 1781 objevil William Herschel planetu Uran. V roce 1921 Mongolsko vyhlásilo svou nezávislost na Číně a před deseti lety konkláve zvolilo Jorge Maria Bergoglia 266. papežem katolické církve. Je znám pod jménem František.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Guvernér ČNB Michl získal prověrku na nejvyšší stupeň utajení Přísně tajné

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) udělil guvernérovi České národní banky (ČNB) Aleši Michlovi prověrku na nejvyšší stupeň utajení Přísně tajné. Řízení dle úřadu skončilo ve standardní lhůtě a konalo se podle zákona, sdělila ředitelka odboru komunikace ČNB Petra Krmelová. 

Krach Silicon Valley Bank způsobila panika firem i ředitel Becker. USA chystají záchranný fond

Během pouhých osmačtyřiceti hodin zkrachovala americká Silicon Valley Bank, hlavní finanční partner venture kapitálových projektů v Americe. V pátek ji převzala americká státní Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC), která bankovní vklady reguluje. Překvapivě rychlý krach způsobily především masivní výběry prostředků venture kapitálových společností. Pád Silicon Valley Bank okamžitě v USA rozpoutal diskuzi o zřízení fondu, který by v případě krachu dalších bank pokryl vklady jejich klientů.

✅Pod oficiální ruskou slupkou to vře. O slovo se hlásí mladé elity, opozice i jestřábi

S tím, jak se Rusku nedaří dosáhnout vítězství na ukrajinském bojišti, se prohlubují spekulace o budoucnosti prezidenta Vladimira Putina a osudu celé země. Média píšou o Putinově ztrátě kontaktu s realitou a neexistujícím plánu, jak z válečného průšvihu ven. Frustrované ruské elity se mezitím už více než rok snaží napravovat hospodářské škody, které divoké dobrodružství napáchalo. Ke slovu se tak dostávají mladí experti se západními zkušenostmi. Šanci cítí také představitelé opozice. Přesto hrozí, že Rusko ovládnou zastánci tvrdé linie, což by mohlo být z pohledu Západu stejně nebezpečné jako vláda Putina.

General Motors pobízí zaměstnance k odchodu. Cílem je zvýšení ziskovosti

Za loňský finanční rok sice dosáhla americká automobilka General Motors rekordní provozní zisk, i tak ale její vedení sahá k dalším úsporným krokům. Manažerům i běžným zaměstnancům nabízí jednorázové odstupné a další kompenzace a motivuje je tak k dobrovolnému odchodu.

Cena elektřiny spadla za půl roku o 80 procent. Dodavatelé zlevňují pod vládní strop

Ceny energií nepřestávají klesat. Elektřina i plyn zlevňují hluboko pod vládní strop. Energetické společnosti využívají situace a nabízejí nové tarify. Některé jsou zatížené fixací na více let, před takovými smlouvami ale odborníci varují. Cena energií se totiž bude s příchodem jara dále snižovat a podepsat současnou nabídku by se nemuselo dlouhodobě vyplatit.

Stane se dnes:

  • Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) odlétá do Štrasburku, kde bude jednat s resortními protějšky o změně normy Euro 7. Odletu bude předcházet briefing, na kterém představí postoj Česka ke změně normy.
  • Prezident Petr Pavel zahájí dvoudenní návštěvu Slovenska.
  • Generální ředitel Českých drah Michal Krapinec a policejní prezident Martin Vondrášek představí projekt, jehož cílem je zvýšit bezpečnost a zrychlit řešení případných incidentů ve vlacích.
  • Začíná elektronická aukce pražského Paláce Broadway, potrvá do 15. března. Je to čtvrtý pokus Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) o prodej paláce.