Ranní check: Vydavatel Harryho Pottera rekordně roste, šéfem HK je Zajíček

Knihy Harryho Pettera.

Knihy Harryho Pettera. Zdroj: Profimedia.cz

Dobré ráno! Je 152. den roku, svátek má Laura. V tento den v roce 1983 Automobilka Škoda podepsala smlouvu s italskou designérskou společností Bertone o výrobě automobilů Škoda Favorit. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Novým šéfem Hospodářské komory se stal Zajíček. Spustí Portál podnikatele

Další tři roky bude řídit Hospodářskou komoru její dosavadní viceprezident a také místopředseda ODS Zdeněk Zajíček. Vystřídá Vladimíra Dlouhého, který z pozice šéfa vlivného zájmového sdružení po dvanácti letech odchází. Dlouhý už o pokračování ve funkci neusiloval. Zajíček se hodlá zasadit o spuštění Portálu podnikatele, aby soukromému sektoru usnadnil komunikaci s úřady včetně vyřizování nejrůznějších povinností uložených státem.

✅ Vydavatel Harryho Pottera rekordně roste. Bloomsbury pomáhají i knihy z TikToku

Britské knižní nakladatelství Bloomsbury Publishing zaznamenalo rekordní prodeje i zisky. Za úspěchem společnosti, která mimo jiné vydává i knižní sérii o Harry Potterovi od J. K. Rowlingové, paradoxně stojí podle jejího ředitele snaha lidí osekávat výdaje za zábavu. Volí tak knihy, které jsou dostupnější než vstupenky do kina nebo na koncerty. Knižnímu boomu pomáhají i virální posty na TikToku.

✅ Návrh o pozastavení dluhového stropu USA bude schválen, řekl lídr republikánů

Lídr republikánské většiny v americké Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy očekává, že kompromisní návrh o dluhovém stropu a úpravě vládních výdajů bude schválen. Řekl to ve středu několik hodin před očekávaným hlasováním kongresmanů, které může USA přiblížit k zažehnání hrozby platební neschopnosti. McCarthy a americký prezident Joe Biden se po víkendové dohodě snaží pro návrh zajistit potřebnou podporu v Kongresu.

✅ Odpor proti zboží s LGBTQ tématikou odhaluje problém „duhového kapitalismu“, říká designér

Rozhodnutí amerického maloobchodního prodejce Target odstranit některé zboží s LGBTQ tématikou poté, co zákazníci protestovali v jeho obchodech, zdůrazňuje problém s „duhovým kapitalismem“, řekl Erik Carnell, transgender designér, jehož produkty byly staženy z  obchodů.

Target (TGT.N) prodává zboží související s LGBTQ komunitou vázané. Minulý týden však tento velký obchodní řetězec odstranil produkty Carnell s odkazem na zvýšený počet střetů mezi zákazníky a zaměstnanci.

Stane se dnes:

  • Při mimořádné červnové valorizaci se procentní část penzí zvýší o 2,3 procenta a k tomu o pevnou částku 400 korun. Průměrný starobní důchod tak stoupne o zhruba 760 korun. 
  • Jednání bankovní rady České národní banky (ČNB) o finanční stabilitě, stanovení sazby proticyklické kapitálové rezervy.
  • Český statistický úřad zveřejní míry zaměstnanosti a nezaměstnanosti a ekonomické aktivity za duben 2023.
  • Pokračuje schůze Sněmovny. Poslanci budou pokračovat v projednávání návrhu na uzákonění sňatků pro stejnopohlavní páry.