Novým šéfem Hospodářské komory se stal Zajíček. Spustí Portál podnikatele

Zdeněk Zajíček, Poradce premiéra Petra Fialy pro e-government a digitální transformace

Zdeněk Zajíček, Poradce premiéra Petra Fialy pro e-government a digitální transformace Zdroj: E15 Dominik Kučera

Zdeněk Zajíček, Poradce premiéra Petra Fialy pro e-government a digitální transformace
Zdeněk Zajíček, Poradce premiéra Petra Fialy pro e-government a digitální transformace
3
Fotogalerie

Další tři roky bude řídit Hospodářskou komoru (HK) její dosavadní viceprezident Zdeněk Zajíček, na post místopředsedy ODS rezignoval. Vystřídá Vladimíra Dlouhého, který z pozice šéfa vlivného zájmového sdružení po dvanácti letech odchází. Dlouhý už o pokračování ve funkci neusiloval. Zajíček se hodlá zasadit o spuštění Portálu podnikatele, aby soukromému sektoru usnadnil komunikaci s úřady včetně vyřizování nejrůznějších povinností uložených státem.

Zajíček po zvolení řekl, že bude hledat shodu podnikatelů, odborů a vlády. Zdůraznil, že Česko čeká řada důležitých kroků, na něž je přitom podle něj velmi málo času. „Je pro mě velkou ctí a závazkem vést Hospodářskou komoru v období, kdy budou muset v ČR padnout klíčová rozhodnutí o strategických investicích v energetice, dopravní a technické infrastruktuře, ve školství a vzdělávání,“ uvedl.

Dodal, že na tato rozhodnutí je přibližně deset let, pokud má být zachováno české hospodářství a tuzemské firmy zůstat i nadále konkurenceschopné. „Možná je za minutu dvanáct. Je třeba najít širokou shodu nejen mezi podnikatelskými a zaměstnavatelskými organizacemi, ale také s odbory a s politickou reprezentací," dodal Zajíček.

Komora je podle svého nového šéfa připravena se ujmout společně s dalšími podnikatelskými organizacemi provozování Portálu podnikatele, který by se měl stát univerzální digitální branou pro komunikaci se státem pro vyřízení podnikatelských záležitostí. „To by mohl být další dobrý příklad efektivní a vzájemně prospěšné spolupráce mezi státem a soukromým sektorem,“ podotkl nově zvolený prezident podnikatelského sdružení, které je po Svazu průmyslu a dopravy druhé nejvlivnější v zemi.

Zajíček měl jediného protikandidáta, bývalého šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a exministra za ČSSD Martina Pecinu. Zajíček získal 190 hlasů, Pecina 64 hlasů. „Pokud bych v tomto souboji uspěl, pak bych hned v zápětí musel na svou pozici místopředsedy ODS rezignovat,“ uvedl na ideové konferenci strany v polovině května. Dnes řekl, že s aktivní politikou chce skončit.

Zajíček pracoval jako náměstek ministra vnitra, šéfky rezortu spravedlnosti a ministra financí. Je průkopníkem e-governmentu, se svým týmem vytvořil Czech Point nebo datové schránky. Nyní působí také jako advokát a mimo jiné je zastupitelem hlavního města Prahy nebo poradcem premiéra Petra Fialy pro digitalizaci a eGovernment. Všechny tyto funkce se Zajíček rozhodl zastávat i nadále. Pokud by ho však limitovaly nebo by ho vedení HK vybídlo k tomu, aby je opustil, je připraven to udělat.

Za viceprezidenty zvolil sněm komory opět Radka Jakubského, Romana Pommera, Tomáše Prouzu a Michala Štefla, nově pak předsedu komorové sekce hospodářské politiky Filipa Dvořáka. Sněm rovněž odsouhlasil rozšíření prezidia o prezidentku České komory fitness Janu Havrdovou. Pokud návrh schválí vláda, bude šestý člen prezidia dodatečně kooptován. Delegáti na závěr zvolili Dlouhého čestným prezidentem sdružení.

Hospodářská komora je podnikatelskou samosprávou. Sdružuje živnostníky, malé, střední i strategicky důležité velké podniky a 123 oborových asociací, svazů a řemeslných cechů.