Ranní přehled podle Bloombergu: Jeff Bezos ztrácí miliardářskou korunu, pivu se v Číně nedaří

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Brexitová Hlava 22

Ve snaze prolomit nikam se neposouvající jednání o brexitu navrhl britský ministerský předseda Boris Johnson vyhlášení předčasných voleb. Lídr labouristů Jeremy Corbyn ihned přišel s podmínkou, že pokud mají jeho poslanci pro volby hlasovat, chce vědět, jak dlouhý odklad brexitu dovolí Evropská unie. Situace jako ze slavného románu Hlava 22 – Brusel žádá od Británie, aby vyjasnila své záměry předtím, než se bude jednat o délce odkladu. Libra v důsledku politických zvratů klesla o jedno procento.

Drahé rychlé zásilky

Amazon oznámil první čtvrtletní propad zisku v posledních dvou letech. Firmu tíží investice do programu, který má zajistit doručení objednaného zboží během jediného dne. V předvánočním období si doručování v den objednávky vyžádá dalších 1,5 miliardy dolarů, odhadla společnost. Akcie na výsledky reagovaly propadem až o 8,1 procenta, a to znamená, že zakladatel Amazonu Jeff Bezos pravděpodobně sestoupí z postu nejbohatšího člověka světa, kde jej vystřídá Bill Gates.

Spolupráce Číny a USA

Americký viceprezident Mike Pence kritizoval reakci Číny na protesty v Hongkongu, když zároveň vyzval k větší spolupráci mezi oběma největšími ekonomikami světa. Čínská státní média ocenila Penceho „pozitivní přístup“, navzdory poznámce o Hongkongu.

IPO ve Švýcarsku

Evropské technologické a internetové firmy jedna za druhou vstupují na burzy v tempu, které Starý kontinent nezažil od technologické bubliny na přelomu milénia. Dnes vstupuje na burzu v Curychu společnost SoftwareOne, nabízející firmám programy na správu softwaru.

Výsledková sezóna

Údaje o hospodaření za čtvrtletí ukazují další giganti, například banka Barclays nebo pivovarnický koncern Anheuser-Busch InBev. Druhý jmenovaný sice zvýšil zisk, ale ani tak nenaplnil očekávání analytiků. Firmě se přestalo dařit v Asii, zaznamenala prudký propad zisku v Číně.