Brno vítězí nad problémovými boeingy, letišti dál přibývají cestující

Letiště Brno - Tuřany

Letiště Brno - Tuřany Zdroj: CTK

Boeingy 737 MAX v různých fázích montáže se hromadí i na odstavných plochách kolem továren výrobce
Boeingy 737 MAX v různých fázích montáže se hromadí i na odstavných plochách kolem továren výrobce
Trosky boeingu Ethiopian Airlines
Výroba letounů Boeing 737 MAX dál pokračuje navzdory odstávce
Odstavené letouny 737 MAX aerolinek Southwest Airlines
13
Fotogalerie

Druhý největší vzdušný přístav v Česku zažil rušný půlrok. Letiště Brno v prvních šesti měsících odbavilo přes 170 tisíc cestujících, meziročně o osmnáct procent více. Letos může překonat loňský rekordní rok, kdy odbavilo přes půl milionu osob, z toho přes dvě stě tisíc během července a srpna. Provoz v těchto dvou měsících zřejmě rozhodne i letos.

Provoz roste hlavně díky novým pravidelným linkám irského nízkonákladového dopravce Ryanair. Ten začal loniv říjnu létat z Brna do Milána a letos v dubnu do Berlína. Trojici pravidelných spojů doplňuje linka Ryanairu Brno–Bergamo. Pravidelné linky se na počtu letos odbavených cestujících podílely z necelé poloviny.

„S dosavadním vývojem roku jsme spokojeni. Krize kolem letadel Boeing MAX měla jen minimální dopad na provoz sezonních linek. I přes malé snížení počtu původně naplánovaných letů se díky vyššímu vytížení letadel počet cestujících zvýšil,“ řekl deníku E15 vedoucí přepravního provozu letiště Radek Lang.

 „Brno těží z celoevropského růstu osobní letecké dopravy. Je patrné, že se problémy s boeingy výrazně neprojevily na počtu cestujících, a to i přes to, že jsou regionální letiště náchylná na externí zásahy. Ve druhé polovině roku spíše předpovídám pokles tempa růstu dopravy,“ tvrdí odborník na letecký průmysl z poradenské společnosti C-CorpFin Petr Kováč.

Regionální letiště v Ostravěa Pardubicích počet cestujících v prvním pololetí nezveřejnila. Karlovými Vary prošlo třicet tisíc pasažérů, za celý loňský rok to bylo 45 tisíc. Letištěm Praha, které je však stavěné na výrazně rozsáhlejší provoz, prošlo do května přes šest milionů cestujících.

Prohlédněte si fotogalerii: