Americký a polský miliardář chystají masivní nákup realit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Investice do realit ve střední a východní Evropě zeštíhlely oproti loňskému roku zhruba o 40 procent. Následují tak trend celého starého kontinentu, kdy nákupy komerčních nemovitostí dosahují sotva poloviny objemu z prosperujících let 2007 až 2008. Středo a východoevropský region (CEE) si přitom udržuje relativně stabilní podíl evropských investic kolem šesti procent.

Kvůli velké opatrnosti evropských institucionálních investorů, kteří se teď orientují hlavně na nejstabilnější realitní trhy v Londýně, německých a severských metropolích, však v posledních měsících zájem o investice na méně tradičních trzích polevuje. Povzbuzující zprávou je aktuální vznik společného podniku polského a amerického miliardáře pod názvem Kulczyk Silverstein Properties (KSP), který má spravovat budoucí nemovitostní fondy.

Nejbohatší Polák Jan Kulczyk a newyorský realitní magnát Larry Silverstein plánují během pěti let nashromáždit a investovat až 1,5 miliardy eur, tedy téměř 37 miliard korun, do komerčních nemovitostí ve střední a východní Evropě, nejdříve zejména v Polsku a České republice. Kromě nejlepších komerčních budov se chtějí zaměřit i na přestavby a renovace starších objektů.

Americká firma Silverstein Properties už dnes vlastní a spravuje na 850 tisíc metrů čtverečních komerčních a rezidenčních prostor, situovaných především v New Yorku. Chystá například výstavbu tří mrakodrapů na místě newyorského Světového obchodního centra či projekty Four Seasons rovněž v New Yorku a na Floridě.