Babiš nechá na Čapím hnízdě postavit golfové hřiště. Úřady souhlasí

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Farma Capi hnizdo

Projekt golfového hřiště na Čapím hnízdě
Projekt golfového hřiště na Čapím hnízdě
Rodinný den na Farmě Čapí hnízdo
Rodinný den na Farmě Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
11
Fotogalerie
Kontroverzní farma Čapí hnízdo miliardáře a ministra financí Andreje Babiše se v budoucnu významně zvětší. Společnost Imoba, která zastřešuje politikovy realitní aktivity, zde připravuje projekt devítijamkového golfového hřiště o výměře přes 8,5 hektarů. Rozšíří tak stávající cvičný areál.

Podle původních záměrů Imoby mělo být golfové hřiště dokončeno v listopadu letošního roku. Mluvčí Babišových firem Karel Hanzelka však upřesňuje, že v tuto chvíli je projekt teprve ve fázi administrativní přípravy a vyřizování potřebných povolení. Termín jeho dokončení není známý, dodal Hanzelka.

Jisté však je, že realizaci hřiště nebude zdržovat proces EIA, jehož smyslem je posuzovat vliv staveb na životní prostředí. Podle aktuálně vydaného kladného verdiktu Krajského úřadu Středočeského kraje jím Imoba projít nemusí. Podle úřadu nemá projekt na ekosystém Farmy Čapího hnízda a přilehlého okolí významný vliv.

Samotná Farma Čapí hnízdo je velmi kontroverzním projektem. Okolnosti jeho financování vyšetřuje policie i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) kvůli padesátimilionové evropské dotaci, která přispěla k jeho výstavbě.

Zmíněnou evropskou dotaci ale Farma Čapí Hnízdo získala v rámci projektů určených pro malé a střední podniky, přestože původně patřila do Babišova holdingu Agrofert. Než ale o unijní miliony v roce 2008 požádala, akcie firmy byly převedeny na anonymní formu akcií na doručitele.

Agrofert jako obří holding totiž nesplňoval dotační podmínky. Po pěti letech, po které farma Čapí hnízdo musela dodržovat tyto dotační podmínky, se společnost vrátila zpět do Babišova koncernu. V současnosti je majitelem Čapího hnízda společnost Imoba, dceřiná firma SynBiolu, jehož jediným majitelem je jako fyzická osoba právě Babiš. Podle mluvčího Hanzelky bude projekt golfového hřiště financován ze soukromých prostředků.