Bohatí Češi investují do skladů. Fond Accolade díky tomu naroste k deseti miliardám

Generální ředitel skupiny Accolade Milan Kratina předává hrubou stavbu skladu e-shopu Tchibo v Chebu.

Generální ředitel skupiny Accolade Milan Kratina předává hrubou stavbu skladu e-shopu Tchibo v Chebu. Zdroj: Accolade

Holding Accolade postavil v Chebu továrnu pro čínského dodavatele automobilek BWI.
Holding Accolade postavil v Chebu továrnu pro čínského dodavatele automobilek BWI.
Rozestavěný logistický park společnosti Accolade v polském Lublinu.
Logistické centrum společnosti DHL, které v Chebu postavil holding Accolade.
Výrobní a logistický komplex v Chebu od skupiny Accolade, který obsadily společnosti DHL a BWI.
19
Fotogalerie

Industriální nemovitosti typu skladů nebo výrobních hal stále poskytují vyšší výnosy než jiné reality. Český fond Accolade díky tomu nastartoval výraznou expanzi.

Největší tuzemský hráč v průmyslových nemovitostech skupina Accolade výrazně roste. Díky akvizicím se hodnota majetku v jeho portfoliu pravděpodobně už na konci letošního roku dostane na hranici 370 milionů eur. To je kolem deseti miliard korun.  

Fond aktuálně drží nemovitosti za 156 milionů eur. Překlopeno do rozlohy to znamená 243 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch. Z jejich pronájmu fond ročně inkasuje přes jedenáct milionů eur.

„Předpoklad je, že na konci letošního roku budeme atakovat 450 až 500 tisíc metrů čtverečních. Na nájmech to pro fond bude ročně znamenat jedenadvacet až dvaadvacet milionů eur,“ řekl deníku E15 spolumajitel Accolade Milan Kratina.

Hlavně od českých investorů dosud fond ze skupiny vybral 1,6 miliardy korun. Do konce roku to má být hodně přes dvě miliardy. S fondem investuje své soukromé peníze například spolumajitel realitní kanceláře Svoboda & WilliamsProkop Svoboda nebo auditor a bankéř Michal Petrman.  

Kratina z Accolade nevylučuje, že v budoucnu posílí také o velké institucionální investory. Doba však podle něj ještě nenazrála. „Bavit se s institucionálními investory je další cesta rozvoje, ale už na to potřebujete určitou velikost,“ dodal byznysmen.

Accolade vybudovala velké průmyslové parky zvláště v západních Čechách, působí rovněž kolem automobilky Škoda Auto ve východočeských Kvasinách. Rozsáhlou expanzi odstartoval holding též v Polsku.

Skupina Accolade je nejvýraznějším českým zástupcem v byznysu se sklady a průmyslovými halami. Letos na trh razantně vkročil také nový český fond Arete Invest.

Do konce roku se má hodnota jeho majetku posunout na 120 milionů eur. V branži z čistě českých firem působí ještě D+D Real podnikatele Petra Dědka. Jeho byznys v industriálu se soustředí hlavně kolem Mladé Boleslavi.