Bydlení v režii Disneyho. Zábavní gigant rozjíždí nový byznys s byty

Video placeholde
Disney chystá bydlení s příběhem pro komunitu fanoušků i seniory
Vizualizace obytného komplexu Disney v Kalifornii
Vizualizace obytného komplexu Disney v Kalifornii
Vizualizace obytného komplexu Disney v Kalifornii
5
Fotogalerie

Zábavní filmový gigant Disney odstartoval nový byznys zacílený na své skalní příznivce. Po proslulých Disneylandech, které nabízejí jen zábavu, se pouští do unikátní bytové výstavby.

Obytný koncept Storyliving společnosti Disney bude fungovat jako součást divize zábavních parků firmy, která vyvine komponované rezidenční bydlení navržené kreativními zaměstnanci společnosti. Kromě pohodlí a multižánrové zábavy má nabídnout například i přísné ekologické standardy. 

„Představte si komunitu s vlastní energií a kouzlem malého města doplněným o možnostmi zábavy v letovisku,“ uvedla k projektu ředitelka Disney Parks Helen Paková v propagačním videu. Disney zatím oficiálně oznámil pouze první lokalitu, kde se bude projekt realizovat. Jedná se o komplex 1900 bytových jednotek s názvem Cotino, který vznikne ve městě Rancho Mirage v kalifornském Coachella Valley. Tedy v lokalitě, kde kdysi sám Walt Disney vlastnil letní sídlo.

Projekt Cotino nabídne vily a bytové komplexy seskupené okolo čtyřiadvacetihektarové oázy s jezerem s průzračnou vodou a bílým pískem, což má zajistit technologie Crystal Lagoons, využívaná i v jiných Disneyho rezortech. Součástí areálu se stanou i nákupní, stravovací a zábavní centra včetně hotelu a společenského sálu, kde bude celoročně prezentována zábava propojená s filmovou produkcí společnosti Disney.

Ceny za ubytování, koupi či možnosti financování Disney zatím nezveřejnil, stejně jako datum zahájení stavby či termín stěhování budoucích obyvatel.

Disney chystá bydlení s příběhem pro komunitu fanoušků i seniory

Video placeholde
Disney chystá bydlení s příběhem pro komunitu fanoušků i seniory • Videohub

Server USA Today uvedl, že Disney se v rámci projektu následně postará o program a propagaci komunitního bydlení s příběhem, ale nemovitosti nebude vlastnit, stavět ani prodávat. To vše ponechá třetím stranám, s nimiž naváže partnerství.

Lokalitu Cotino má postavit firma DMB Development, společnost, která vybudovala řadu luxusních areálů v USA i jinde. Pro Disneyho se nejedná o první projekt v oblasti rezidenčních nemovitostí. V roce 1996 zahájil provoz komplex Celebration na Floridě poblíž Walt Disney World Resort. V roce 2011 jej následoval, rovněž na Floridě, další luxusní rezort názvem Golden Oak, kde ceny domů začínaly na 1,6 milionu dolarů.

Sám Walt Disney chtěl navíc vystavět utopické město budoucnosti s názvem Epcot, což lze přeložit jako experimentální prototypová komunita zítřka. Ambiciózní plán pro Epcot však nebyl nikdy realizován. Po Disneyho smrti v roce 1966 společnost koncept zavrhla, protože si nebyla jistá jeho proveditelností. Luxusní komplex Celebration na Floridě zase trpí nejrůznějšími technickými problémy, jako jsou netěsnosti plášťů budov a plísně.

Co přesně koncept bydlení s příběhem v praxi znamená, není zatím jasné. Předseda představenstva společnosti Disney Parks, Experiences and Products Josh D’Amaro v příspěvku na svém blogu pouze uvedl, že každý jednotlivý prvek těchto komunit bude ponořen do příběhu.