Central Group postaví na Zličíně nové byty, vyrostou místo továrny Praga

Nový bytový projekt společnosti Central Group v Praze na Zličíně.

Nový bytový projekt společnosti Central Group v Praze na Zličíně. Zdroj: Central Group

Největší stavitel nových bytů v Praze Central Group připravuje u stanice metra Zličín další velký bytový projekt. Firma miliardáře Dušana Kunovského tam na parcelách po někdejší továrně Praga postaví zhruba pět set nových bytů. Celková investice bude kolem 1,5 miliardy korun. Developer má v lokalitě svůj dosavadní největší bytový projekt Metropole, který aktuálně dokončuje.

„Na parcele jsme již provedli dekontaminaci nákladem v řádu mnoha milionů korun a nyní je pozemek připraven na výstavbu,“ sdělila mluvčí Central Group Marcela Fialková. Projekt bude kombinací menších bytů vhodných pro mladé a investory, stejně jako větších jednotek pro rodiny.

Realitní společnost v současnosti dává dohromady podklady, aby mohla v dohledné době požádat o územní rozhodnutí. Jeho získání je předpokladem pro stavební povolení. „Při současném tempu povolování nové výstavby si datum prvního kopnutí do země neodvažuji odhadovat, nicméně v každém případě půjde o roky do zahájení a dokončení stavby,“ dodala Fialková z Central Group.

V jiné části Zličína již v současnosti staví finský developer YIT. Jeho projekt tam zahrnuje celkem 164 bytů. V lokalitě loni dostavěla také izraelská společnost Daramis.

Zličín je kromě konečné metra a výpadovky na dálnici D5 též vyhledávanou nákupní lokalitou. Je tam mimo jiné velké obchodní centrum Metropole a obchodní dům s nábytkem Ikea.

Developeři aktuálně v hlavním městě netačí udržovat tempo prodejů s vysokou poptávkou. V Praze se od začátku roku do konce července začalo podle Českého statistického úřadu stavět jen 606 bytů, což je meziroční propad o 78 procent. Stavebníci z toho viní pomalé schvalování projektů na úřadech.