Ceny bytů, domů a pozemků rostly rychleji než inflace

Byty U Dubu

Byty U Dubu Zdroj: Kuchar &Thein

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků loni rostly rychleji než inflace. Nejvíce, o 6,6 procenta, zdražily rodinné domy, na konci roku pak nejrychleji rostly ceny pozemků. Vyplývá z ukazatele HB Index, který sleduje hodnotu nemovitostí.

Údaje dnes zveřejnila Hypoteční banka. Průměrná míra inflace za celý rok 2014 dosáhla 0,4 procenta. Stabilní růst cen loni vykazovaly hlavně byty. HB Index u nich vzrostl o 4,2 procentního bodu na 97,4. Základní hodnotu indexu 100,0 představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2008.

Tahounem Praha a střední Čechy

„Motorem zvyšování cen bytů byl vývoj v Praze a středních Čechách. Vývoj cen u starších zděných i panelových bytů byl prakticky shodný. K největšímu růstu došlo v kategorii malometrážních bytů. V Praze se dobře prodávaly i byty v nových developerských projektech, zájemce o bydlení však oslovily i doposud stavebně nezahájené projekty. Toho využili i někteří developeři, kteří nasadili vyšší ceny,“ uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček.

Růst cen rodinných domů způsobila přetrvávající poptávka po tomto druhu bydlení v okolí velkých měst a novostavbách v developerských projektech. Projevoval se také stabilní zájem o dřevostavby a vzrostla poptávka po rodinných domech v pasivním standardu a po domech s úsporným způsobem vytápěním, uvedl Němeček.

Pozemky pokračovaly v dlouhodobém mírném zdražování, když HB Index u nich vzrostl meziročně o 3,3 procenta na 119,4. Největší zájem byl o pozemky s rozlohou kolem 800 metrů čtverečních, zájemci je hledali hlavně v okolí větších měst. Ukazatel HB Index sleduje tři typy nemovitostí, tedy byty, rodinné domy a pozemky v ČR.

Investice do nemovitosti jako zajištění proti inflaci