CIB navrhl lidem z Písnice vyšší nájemné

Sídliště Písnice

Sídliště Písnice Zdroj: Michael Tomeš, E15

Sídliště Písnice
Sídliště Písnice
Sídliště Písnice
Sídliště Písnice
Sídliště Písnice
11
Fotogalerie

Zhruba 150 obyvatel sídliště Písnice, které nedávno skupina ČEZ prodala společnosti CIB Rent Písnice, včera opět protestovalo před Úřadem vlády. Důvodem je mimo jiné to, že CIB během minulého týdne začala doručovat obyvatelům, jimž končí nájemní smlouvy, oznámení o zvýšení nájmu.

"Jde až o čtyři tisíce korun měsíčně více," řekl deníku E15 jeden z obyvatelů. Ti také sepsali nesouhlasnou petici, která byla na úřadě přijata, podle některých informací by se peticí a situací na sídlišti o více než sedmi stech bytech měla zabývat i poslanecká sněmovna.

CIB Rent koupil od ČEZ 739 bytů na začátku června za 1,276 miliardy korun. Proti prodeji dlouhodobě protestují nájemníci bytů, kterým se nelíbí, že ČEZ byty nenabídl k prodeji stávajícím obyvatelům. CIB Rent je podle nich společnost s neprůhlednou vlastnickou strukturou. Proti postupu ČEZ se  nájemníci chtějí bránit právní cestou. Podle starosty Libuše Jiřího Koubka (TOP 09) by jediným morálně správným řešením byl prodej bytů lidem.

ČEZ při prodeji trval na tom, že se změnou vlastníka se na postavení nájemců nic nezmění. "Na nového majitele přejdou všechna práva a povinnosti vlastníka včetně uzavřených nájemních smluv," uvedl mluvčí energetické firmy Roman Gazdík.

CIB chce s nájemci komunikovat. "Všechny podstatné informace o našich dalších krocích se nájemníci dozvědí prostřednictvím osobního dopisu, který jsme jim už odeslali. Chceme s nimi komunikovat přímo a individuálně, nikoliv přes média," uvedl statutární ředitel společnosti Dušan Koňařík.